Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на талантливата госпожица Калчева

БНР Новини
Снимка: magdalenakaltcheva.com

Талант, вяра, любов, минало, настояще и бъдеще – това ще може да видите и чуете на 31 август на стадион „Българска армия”. Причината – завръщането пред българската публика след осем години на световноизвестния оперен певец Андреа Бочели. Под диригентската палка на маестро Марчело Рота, който работи с Бочели от 18 години, над 130 български музиканти ще представят специална програма, в която са включени някои от най-популярните оперни откъси и песни от „Трубадур” и „Травиата” от Верди, пиеси от Хоакин Родриго и Астор Пиацола, песни от албумите „Incanto”, „Passione”, „Sentimento” и „Vivere”. Редом до италианския тенор на сцената ще излязат сопраното Светла Василева, поп звездата Илария Делла Бидия, изпълнителят на бандонеон Марио Стефано и музикалното отроче на самия Бочели – класическото дуо китари „CARisMA” – Карло Кориери и Магдалена Калчева. Съдбата среща двамата през 2010 година на музикален фестивал в Пиза, Италия. Последвали общи самолетни полети и участия и накрая се влюбили. Решили да правят това, което обичат заедно и година по-късно, след кратко изпълнение в дома на Андреа Бочели той им подава ръка и се ражда „CARisMA”. За Магдалена съдбата е нещо, което създаваш сам.

Магдалена е родена в София преди 26 години и още помни безбройните часове свирене на класическа китара на двамата си братя. „Не разбирах каква музика слушам, на кой композитор, колко лесна или трудна е за изпълнение тя. Просто знаех, че ми харесва и още първия път, в който хванах китара в ръцете знаех, че това е животът ми” – спомня си тя. На деветгодишна възраст започва да се интересува по-сериозно и да посещава уроци. На тринайсет вече е приета в музикалната академия във Ваймар, Германия, с ръководител Юрген Рост, а на деветнайсет води майсторски класове. През 2007 година Пако де Лусиа я кани да стане подгряващ музикант на концертите му, но съдбата си знае работата и поради разминаване в програмите им поканата му е отклонена. Днес Магдалена и нейният любим Карло съпровождат концертните участия на своя учител Бочели.

„За нас свиренето с Андреа Бочели на сцената е силно емоционално и не може да се обясни с думи. Той за нас е ментор на сцената и зад нея. Много неща научихме от него и съм безкрайно благодарна за целия този опит, който успяхме да натрупаме заедно и съм много щастлива, че ще може да представим тази връзка между трима ни пред българската публика. Най-ценният съвет, който получихме от Андреа Бочели е: „Винаги да имаш своята визия и независимо къде, кой и какво ти казва да промениш, ако ти не го чувстваш, никога не го променяй. Бъди това, което си, винаги вярвай в себе си и знай, че този бизнес не е лесен, обаче ако ти вярваш в това, което правиш и обичаш, в това, което можеш, всичко ще бъде наред.”

Скоро се очаква да излезе на музикалния пазар и вторият диск на дует „CARisMA”, а дали ще представят пиеси от него пред българската публика на 31 август Магдалена пази в тайна. Категорична е само в едно: „Ще направим всичко възможно да създадем позитивна нагласа в публиката и всеки да си тръгне с усмивка след концерта”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40