Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ спешно печата 60 млн. нови банкноти

Снимка: архив

Повишеното търсене на пари в брой – книжни и метални, в резултат на сътресенията в банковата система в последните месеци се изтъква от Българската народна банка като аргумент и причина за спешната й поръчка за отпечатването на 60 млн. нови банкноти с номинал 10, 20 и 50 лева. Това е два пъти повече от отпечатаните нови банкноти през миналата година.

Преди да вземат това решение, централните банкери сигурно добре са анализирали ситуацията, както и евентуалните последици върху поведението на гражданите и фирмите, които загубиха доста от доверието си във финансовата система на страната и в сигурността на търговските банки. Факт е обаче, че точно в разгара на кризата с неясен край около затворената и неликвидна Корпоративна търговска банка и несекващите зловредни слухове за проблеми в други банки в страната, едно подобно решение на БНБ привлича силно вниманието на обществеността. И започват да се задават въпроси, на които различни авторитети дават различни и противоречиви отговори, някои от които чисто спекулативни.

Ако приемем аргументите на БНБ за необходимостта от отпечатването на нови банкноти точно в този момент, е логично да се поинтересуваме за мащабите на планираната операция и за нейните възможни ефекти върху паричната система на страната.

Парите в обращение в страната са на стойност около 10 млрд. лв. или малко повече от 5 млрд. евро под формата на около 330 млн. банкноти. Най-много са двадесетолевките, които са 32% от всички хартиени пари в обращение.  След това най-масови са банкнотите от 10 лв., чийто дял е 20,45%. Останалите 50% се разпределят между банкнотите от 2, 5, 50 и 100 лв. Средностатистическата банкнота в България е на стойност 27,47 лв. Или, с други думи казано, стойността на новите банкноти може да бъде изчислена на около 1,648 млрд. лв., или 16% от всички книжни пари в страната. Увеличението не е пренебрежимо, но то по никакъв начин не може да предизвика някакъв ръст на инфлацията, както някои намекват. Защото просто инфлацията не зависи от обема на книжните пари в обращение, а от много по-сложни икономически фактори, свързани с търсенето и предлагането на различните пазари, производствените разходи, производителността на труда и т.н. Така че новите банкноти само ще улеснят паричния оборот, ще подменят износени и повредени купюри и ще попълнят стратегическите резерви на централната банка в момент на повишено търсене на книжни пари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спряха пети блок на АЕЦ “Козлодуй” за презареждане с ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво до средата на юни т.г., съобщават от централата. В изпълнение на програмата за диверсификация реакторът ще бъде зареден с касети, произведени от..

публикувано на 05.05.24 в 15:55

ЕЦБ с положителна оценка за Закона за въвеждане на еврото в България

На 2 май 2024 г. Управителният съвет на Европейската централна банка е приел становище, с което изразява положителна оценка по проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. От ЕЦБ са приветствали целта на законопроекта да се създадат..

публикувано на 03.05.24 в 11:17

800 хиляди българи ежегодно заминават за сезонна работа в чужбина

Около 800 000 българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина. Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ. По думите ѝ, Северозападна България..

публикувано на 02.05.24 в 16:29