Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК предвижда строги мерки за предстоящите на 5 октомври парламентарни избори

БНР Новини
Говорителите на ЦИК Александър Андреев и Камелия Нейкова
Снимка: ЦИК

Драконовски мерки предвижда Централната избирателна комисия за предстоящите извънредни парламентарни избори. Ще бъде контролиран целият процес по отпечатването на бюлетините, които според новия изборен кодекс ще се печатат само от БНБ. Автентичността на събраните от партиите и коалициите най-малко 2500 подписа се проверяват от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО).

Централната избирателна комисия е отказала регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври на две партии – Българската комунистическа партия и „Другата България”, която е с претенция за подкрепа на родната емиграция. Решението на ЦИК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. „До 30 август партиите и коалициите, при които е отказана регистрацията и ВАС се е произнесъл с решение, с което указва да бъдат регистрирани, могат да извършат своята регистрация”, заяви говорителят Александър Андреев. Той посочи, че към момента за участие в парламентарния вот са допуснати 20 партии и 7 коалиции. Дирекция ГРАО проверява автентичността на всички подписи и до 23 август се очаква да се произнесе за коректността на подписките на още 11 формации. Говорителят на ЦИК Александър Андреев отбеляза, че най-много парти и коалиции са участвали в изборната битка през 2013 г. – 63 партии и 7 коалиции. През 2005 г. са били 22 партии и коалиции, а през 2009 г. – 18 партии и коалиции. По думите му, всички районни избирателни комисии са встъпили в своите правомощия и очакват до 25 август да регистрират инициативните комитети, които ще издигат независими кандидати. Участниците в изборите трябва да представят кандидатски листи до 2 септември, посочи говорителят на ЦИК. След това ще бъде изтеглен жребият за номерата на бюлетината по отношение на партии и коалиции, които са регистрирани и са издигнали кандидатски листи. По решение на ЦИК машинно гласуване ще се проведе в 500 секции и 10 района. Вотът няма да се зачита, защото е експериментален.

В интервю за Радио България говорителят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че българите по света могат да се информират от сайта на комисията къде ще бъдат автоматично открити секции – на места, според Изборния кодекс, на които в предходните пет години са гласували повече от сто избиратели. Тя посочи, че на интернет страницата на ЦИК е активно електронното заявление, което може да бъде подавано от желаещите да гласуват в чужбина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35