Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Миндя отново идва време за рок

Благодарение на политолога проф. Евгений Дайнов, едно малко село близо до Велико Търново се превръща в рок арена. Това се случва за три дни, между 28 и 30 август в Миндя. Селото става популярно преди шест години, когато Евгений Дайнов, заедно със свои съмишленици, събира добре познати имена от родната рок и блус сцена. Към тях се присъединяват и по-млади банди от околните големи градове. Във времето фестът се разраства, домакините канят музиканти от съседни балкански държави, присъединяват се и нови родни формации.

Проф. Евгений Дайнов е обществена личност, добре позната с политическите си анализи и коментари. Но сред музикантите е известен и с любовта си към рока. Той е запален китарист, пише сам и песните си. Своята страст осъществява в „Миндя рок фест“.

Голяма заслуга за това музикално събитие имат жителите от региона, също и англичани, избрали да живеят там. С всяка година община Велико Търново подкрепя все по-отговорно рок форума във финансов аспект.


Евгени Дайнов (в средата) по време на джем сешънШестнайсет групи ще се изявяват на площада в Миндя. Хората от селото, ще приютят много участници и гости. Започваме с изява на ученически формации и любителски рок групи – разказа Евгени Дайнов за Радио България. – Миналата година за първи път се представиха начинаещи млади банди в състезание за голямата награда. А тя е безплатен запис на авторска песен в професионално студио. В продължаваме с по-твърд звук – идва ред на хеви метъла. Той ще е представен от банди, които до сега не са участвали на този фестивал. Хедлайнери на вечерта ще бъдат музикантите от RICH COMPANY. За мен тази група е феномен в българския метъл. Фронтмен е Румен Антов – китарист и композитор, който в София има собствена школа за изучаване на китара и подготвя много млади инструменталисти. В събота закриваме шестото издание на „Миндя рок фест“ с обичайния блус и рок формат. Тук най-важен гост за нас е Васко Кръпката & Подуене Блус Бенд. Разбира се, моята формация „Магистри“ също ще се изявява, както и рокаджиите от група „Хоризонт“. Чуждите изпълнители – „Cotton Pickers“ от Сърбия и „Atlas“ от Турция, също ще свирят в тази вечер. Надявам се публиката да е доволна от програмата, която сме подготвили.

За първи път „Миндя рок фест“ ще бъде документиран и на кино лента. Това ще се случи благодарение на рок музикантите от турската група "Атлас", които идват със снимачен екип. Идеята е документалният филм да рекламира не само тяхното участие, но и целият фестивал. Той ще бъде излъчен в балканските страни.

Повече за фестивала може да научите тук.

Снимки: mindyarockfest.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15