Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Настроение с Лили. Музика в 50 теми” – една музикална енциклопедия

БНР Новини
Снимка: личен архив

Няма почитател на кънтри музиката у нас, който да не познава групата Lilly of the West. Неин основател е Лили Друмева. Освен това тя е и продуцент, радиоводещ, автор на песни и какво ли още не, свързано с музиката! Приятна изненада за всички е решението на Лили Друмева да събере знанията си в своя книга. В интервю за Радио България тя отговаря на въпроса: как се появи „Настроение с Лили. Музика в 50 теми”?

„Книгата е създадена по петдесет сценария на музикалното предаване „Настроение с Лили”. Тази година то стана на десет години. Преди време съвсем случайно открих в компютъра си стари сценарии още от първите години, които старателно съм писала и запазила. По тях реших да напиша книгата. Добавих още много теми и събрах всичките си знания и опит от последните двайсет години от всички дейности свързани с музиката, с които се занимавам.”

Изданието е с тираж хиляда броя, но все още не се е състояло официалното й представяне. То ще бъде през втората половина на месец септември. Изданието съдържа снимков материал, с общо 50 теми. Относно времето за създаване на книгата, Лили споделя: „Писах я около година и половина. Работният процес се случваше най-вече през нощта и през уикенда. Правих го заедно с другите ми професионални ангажименти.”

А дали си има любима част от книгата?

„Да. Тъжните песни. Те казват много. Трябва да уважаваме авторите, които са си излели душата и са споделили мъката си с нас. Друга любима глава ми е „Песни извън класациите”. Това са тези, които някои хора определят като „пълнеж” в албума, но има сред тях и няколко хита. Аз вниквам в цялото творчество на един артист и песните извън класациите трябва да бъдат забелязани.”

Преди да направи „Настроение с Лили. Музика в 50 теми”, Лили Друмева е изчела много музикални книги, повечето от които американски. Така с времето, опита и знанията се появила и идеята как да изглежда творбата. В крайна сметка обаче, произведението е плод на лична концепция, а не копие на вече съществуващи музикални книги. Всяка тема започва с разяснение защо е излъчено такова предаване. Следва изложението и накрая обобщени мисли на авторката, за това какво представлява темата. Без съмнение за направата на една такава музикална енциклопедия са необходими много усилия.

Виновник за неизчерпаемата енергия, която Лили Друмева има, за да прави толкова неща наведнъж е нейната страст – музиката! Още от малка тя има интерес към нея. Пяла е в Детския радиохор и е черпила познания от голямата и разнообразна музикална колекция на баща й Христо Друмев. Така през 1996 г. тя и мандолистът Росен Христов създават Lilly of the West. През годините съставът се е променял. Всеки месец групата свири на различни места в София. А на 29 август 2014 г. всички любители на кънтри музиката ще могат да чуят известния състав в Борисовата градина в столицата.

За отношението на чужденците към българската музика Лили Друмева с радост казва, че я приемат като нещо уникално и екзотично. Разбира се, фолклорните песни са пречупени през кънтри звученето на Lilly of the West. Но винаги в албумите им присъстват по една, две народни песни.

Книгата „Настроение с Лили. Музика в 50 теми” обхваща всичко свързано с емоциите и същността на музиката. Със своето съдържание за великите личности от сцената, за същността на жанровете, изданието спокойно може да се превърне в една съвременна музикална енциклопедия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Велико Търново дефилират участниците в Международния фолклорен фестивал

Близо 340 участници от държави от различни континенти ще излязат на сцената на Летния театър в парка "Марно поле" във Велико Търново, за да представят колорита на своите традиции. Началото е днес, 20 юли, когато по главната улица ще премине традиционното..

публикувано на 20.07.24 в 06:10

Мариус Куркински открива фестивала "София Моно"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за..

публикувано на 17.07.24 в 07:10

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05