Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Атанасова представя песни от родния си край

СнимкаСлънчева и винаги усмихната – такава е народната певица Ралица Атанасова. Израснала с фолклора на своя роден край, тя години наред събира и изпълнява песните му. Наскоро Ралица издаде своя първи албум, който носи нейното име. Ето какво сподели тя за него:

„Песните, които записах в този диск, са от северняшката фолклорна област, по-точно от Средна Северна България – районът около Плевен. Има и от Габровския регион. Дискът съдържа тринайсет песни с характерния за северняшката музика ритъм. Преобладават бързите, което е често срещано за областта. Като съдържание са различни – трудови, любовни и хумористични. Целта ми е северняшката народна музика да достигне до повече хора, защото ми се струва, че доста време тя остава на заден план. Фолклорът винаги е присъствал в семейството ми. Моят прадядо бе кларинетист и ръководеше духовата музика на селото. Баща ми доскоро свиреше на акордеон, тъй че може да се каже, че съм израснала с музика. Песните, които включих в диска, съм събирала през годините. Някои от тях научих още в детска възраст, а други – при срещите ми с хора от моя край. Голяма част от аранжиментите им са дело на Петър Миланов. Много благодаря на всички мои приятели, които дадоха най-доброто от себе си, за да се осъществи този диск. Надявам се по-нататък да имам възможност да запиша още северняшки фолклор.”

Въпреки че завършва езикова гимназия, Ралица Атанасова избира фолклорната музика за свое призвание в живота. Още като дете става част от народния хор към детско-юношеския ансамбъл „Нашенчета” в Плевен. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, със специалност дирижиране на народни хорове и ансамбли при проф. Василка Спасова. След това тръгва в малко по-различна посока – започва работа като преподавател по народно пеене. От 2001 г. пее в хора на ансамбъл „Филип Кутев”. Ралица Атанасова разказа за опита и положителните емоции, които преживява в престижната формация:

„Ансамбъл „Филип Кутев” е много приятно място за работа. Щастлива съм, че имаме хубави взаимоотношения с моите колеги. Диригентът ни, г-н Георги Генов, е изключителен професионалист. Знае как да работи с народен хор и да изкара най-доброто от него. Предстои ни откриването на новия сезон с концерти в летните театри на Варна и Бургас на втори и трети септември. Ансамбълът много допринесе за израстването ми като певец и музикант.”

На въпроса с какво се отличават песните от родното й място, в сравнение с тези от други области на България, Ралица отговори:

„Северняшката музика е характерна със своето метроритмично богатство. Тук присъстват всички размери и техните разновидности, особено при хорàта. Това е нещо, което не се среща никъде по света. Чужденците са привлечени от тази разнообразна ритмика и от красивите мелодии. Надявам се интересът към българската фолклорна музика и занапред да е все така силен.”

Снимка: личен архив

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10