Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сговорна дружина детски мечти сбъдва

БНР Новини
Снимка: предоставена от сдружение „Трансформатори”

Ако все още имате някакви колебания дали народни мъдрости, като „Сговорна дружина планина повдига”, са родени от живия живот, то следващата история ще ви убеди в това. В нея са въвлечени цял билюк ентусиасти, заразени от импулса на добротворството. А планината, която с общи усилия повдигат, е сбъдването на детска мечта. Навярно вече се питате каква е тя? Площадка за игра с малка дървена къщичка, подобна на тази от приказката за Хензел и Гретел. На мнозина може да се стори незначително начинание. Но в детските очи, особено на тези от ромското гето в квартал „Факултета”, които никога не са се радвали на подобно място, това е повече от планина. Ентусиастите, основно млади хора, заели се да сбъднат мечтата, пък се изправят срещу море от обществен скептицизъм – ще просъществува ли подобно нещо в гетото?! Това обаче не ги отказва. Инициативата тръгва от млади художници и аниматори от сдружение Compote Collective, които преди време правят кръжок по рисуване на комикси с децата от „Факултета”. С тяхна помощ малчуганите успяват да създадат страхотни рисунки, разказващи за мечтите им. Нещата не спират дотук, детските произведения са представени в поредица от изложби в луксозни столични галерии, както и по време на тазгодишното издание на TEDx България. Издават и книжка с детските комикси, която се продава с благотворителна цел. Мечтата на малчуганите е с набраните средства да се построи дървена къщичка, в която да си играят. Тогава Весела и Иван от Compote Collective се свързват със сдружение „Трансформатори”, което обединява широк кръг от млади архитекти и хора от различни творчески дисциплини, посветили се на облагородяването на градската среда. Те, разбира се, веднага откликват.

Снимка

„Ангажирахме се да разработим целия проект напълно благотворително” – казва Гергана Тилева от „Трансформатори”. „Беше много важно да решим къде ще построим тази къщичка и се свързахме с фондация „Здраве и социално развитие”. Те имат малък медицински център в квартал „Факултета”, който е долепен до сградата на поликлиниката. Фондацията се грижи за децата на най-затруднените семейства, осигурява им безплатно хранене и ги гледа безвъзмездно. Решихме къщичката да бъде направена в техния двор, като те се ангажират да я стопанисват и да измислят различни творчески занимания, така че да ангажират децата.”

В самата строителна дейност ще бъдат въвлечени жители от квартала, работещи в строителния бранш. За декорацията на къщичката трансформаторите ще разчитат на рисунки на местните деца.

Снимка

„Беше важно къщичката да има визията, която децата си представят” – продължава Гергана. „А те си мечтаеха за подобна на тази от приказката за Хензел и Гретел. Всички казаха, че искат да е дървена. Ние решихме, че можем малко да доразвием идеята и освен за малка къщичка, да помислим за едно гъвкаво пространство, в което те могат да играят, но също така да се провеждат различни творчески занимания. Имайки предвид манталитета на ромите и това, че те са творчески натури, че голяма част от живота им е свързан с музиката, решихме пред къщичката да направим и малък подиум. На него децата ще могат да се изявяват чрез танци, пеене, поставяне на пиеси и т. н. Ще направим още специално място за сядане с изглед към подиума.”

В цялото това приключение се впускат и от Oak Foundation, които даряват голяма част от необходимите средства за изграждането на детската площадка. Включват се също щедри частни спонсори, а няколко големи фирми даряват материали. Амбицията на всички е детската мечта да бъде сбъдната до 15 септември, когато е началото на новата учебна година.

Снимките са предоставени от сдружение „Трансформатори”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05

България днес - 15 август 2024 г.

На 15 август в „България днес“ говорим за слушателите ни от цял свят, които се свързват с нас след появата на новите QSL-картички на БНР. Представяме ви българския виолончелист Николай Коларов от Минесота, САЩ, организатор на фестивала „Балканикус“ за..

публикувано на 15.08.24 в 19:00

"Булгаргаз" продължава да преговаря за промяна в договора с турската "Боташ“

Представители на "Булгаргаз" и турската компания „Боташ“ проведоха в София пореден кръг от преговори по отношение на сключеното споразумение между двете търговски дружества. Във връзка с решението на Народното събрание, с което на министъра на..

публикувано на 15.08.24 в 18:14