Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Археологическият комплекс Аква Калиде край Бургас – история за термите през вековете

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: Община Бургас

През следващия туристически сезон античният град Аква калиде Термополис край Бургас (днешните Бургаски минерални бани) ще се превърне в още едно привлекателно място за българи и чужденци. Прозрачен покрив ще застеле руините на древните бани на императорите и патриции като ги превърне в невероятна туристическа атракция.

„Аква калиде Термополис” са сред най-известните минерални бани в древността. През 1-ви век пр.Хр. траките превърнали извора в най-почитаното светилище на Трите нимфи, което векове наред привличало много поклонници. Първите бани тук са изградени от римските завоеватели в средата на І век. Градът продължава своя разцвет и при византийците. За да го защити от варварските нападения император Юстиниан І (527-565 г.) опасва с крепостна стена град Аква калиде и прочутите лечебни извори. В чудодейните води през вековете са търсили изцеление императори, крале и султани.

Из археологическия резерват ни развежда доц. Димчо Момчилов.

„Проучванията  на този комплекс започнаха едва през 2008 г.  Най-големите разкрития направихме, когато засякохме останки на една ранно византийска баня. А около нея открихме и един доста голям град с  квадратура около 10 кв. километра и една укрепена площ от около два километра. До V-VI век от новата ера това е една пътна станция, а ранноримски град тук ни е известен от втори век. Следват няколко опожарявания от готските племена. През IV век тези бани са били преустроени. Това ни казва разкритата ранновизантийска архитектура тук.  Разкопките извадиха на бял свят още няколко  стопански помещения, част от църква, както и 40 метра от крепостната стена, изградена през VI век от император Юстиниян. Градът е привличал хора с лечебна цел, но е попадал и под ударите на различни нападения.”

Превратната история на античния град с горещите минерални извори продължава през вековете. Пагубни за древния СПА-център се оказват набезите на рицарите-кръстоносци през 1204-та г., когато латинският императорът Хенри ІІ заповядал да изгорят града, след като брат му Балдуин Фландърски е пленен от българския цар Калоян. А през 1562 г. тук пристига султан Сюлейман ІІ. Като благодарност за излекуваната подагра той заповядал върху опожарените римски басейни да бъде изградена нова баня.

Днес банята на султана, или както местните я наричат „турската баня“, е изцяло реставрирана. Тя е облицована с мрамор и характерна за Ориента керамика. Идеята е банята, която датира  от ХVІІ век, да бъде превърната в туристическа атракция – жив музей на минералната вода и лечебните процедури.

Община Бургас има цялостна концепция за експозиция на всички артефакти от Аква Калиде – продължава разказа си доц. Момчилов:

Така ще изглежда комплексът след края на проекта„През минала година установявахме  параметрите на баните около минералните извори, имаме различни архитектурни останки и структури, разположени върху 4-5 дка площ. Идеята е една част да бъде показана пред същинската турска баня, а тези римски и византийски археологически останки да се впишат в общ комплекс. Така ще се получи едно много добро лице на туристическата дестинация като акцентираме на приемствеността от древността до наши дни.”

Амбициозният проект на бургазлии ще включва музей, в чиято експозиция ще бъдат подредени всички артефакти, открити на Аква Калиде – златни монети, медицински инструменти, пособия за баня. А турската баня ще радва посетителите с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и други естествени продукти.

Снимки: Община Бургас

Още от категорията

В София пристигат мощите на светите братя Кирил и Методий

За всенародно поклонение в София пристигат светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий, съобщи Светият синод на Българската православна църква. Мощите ще бъдат изложени в храм "Св. Неделя" от 23 до 25 май. Те ще бъдат донесени в България от..

публикувано на 17.05.22 в 16:31
Архиепископ Лучано Суриани е назначен за папски нунций в София

Ватиканът изпрати в София нов нунций, който идва от Белград

Папа Франциск назначи 65-годишния монсеньор Лучано Суриани за апостолически нунций в България. След завършване на богословие и философия в Семинарията в Киети, той е ръкоположен за свещеник на 5 август 1981 г. Получава магистърска степен по богословие..

публикувано на 15.05.22 в 10:49

Канонизират български възрожденец за македонски светец

Македонската църква ще канонизира на 22 май в Осоговския манастир "Св. Йоаким Осоговски“ българския възрожденец йеромонах Йоаким Кърчовски. Той е прогласен за "пръв македонски просветител и народен учител на македонците от началото на 19 в.",..

публикувано на 07.05.22 в 15:55