Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиции в града

БНР Новини
3
Снимка: А.Р.И.З.7

И най-прочутите холивудски звезди трудно биха могли да се похвалят с преобразяването си в много роли за кратко време. Популярният кулинар, шеф Пеньо Иванов обаче само за два месеца успя да се превъплъти в персонажите на селски ерген, косач и сеяч, жътвар и бозаджия, музикант и какво ли още не. Премени се в десетки красиви народни носии от различни региони на страната. И всичко това с идеята по атрактивен начин да бъдат представени поминъкът, обичаите, старите занаяти, автентичното облекло на някогашния българин, както и традициите. За целта бяха заснети над 30 000 кадъра, а за естествен декор на рекордния брой снимки бяха използвани десетки места из България: София, Пловдив, Враца, Сопот, Добрич, Радомир, Черньово и Логодаж. Освен снимки, няколко видеоклипа също представят колорита на българската носия. Всички, които проявяват интерес, могат да ги разгледат във Фейсбук страницата на „Пазител на традициите”. Фотосесията е част от кампанията „Традиции в града”, чийто инициатор е шеф Пеньо Иванов. „Всеки българин е пазител на традициите. Това е заложено в нас и наша отговорност е да ги предадем на следващите поколения”, убеден е той. Признава също, че е невероятно усещането, когато се премениш в автентична българска носия, било то тракийска, пиринска, северняшка, добруджанска, шопска или някаква друга.

Снимка

„Харесвам се еднакво във всяка носия” – добавя той. „Факт е, че някои са малко по-практични или по-удобни. Докато при други ти трябва помощ поне от един човек, за да я облечеш. Но няма такава, за която да кажа, че е най-любимата ми носия. Освен това имам роднини и корени на много места в страната, така че реално погледнато всички тези места носят за мен специална енергия.”

Снимка

В различните фотосесии към шеф Пеньо Иванов се присъединяват танцьори от местни фолклорни танцови школи и самодейци. В Сопот пък като модели за снимките участват малките възпитаници на занаятчийския „Сопотски Еснафъ”. „Винаги се радвам, че има хора, които учат децата си още от ранна възраст да обичат българските традиции”, споделя топ готвачът. Кампанията не спира дотук. Вдъхновителят й признава, че засега няма краен срок, а една от следващите спирки е Смолян и мистичната Родопа планина. Любовта на шеф Иванов към българското не е от вчера. Той е основател на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите 7 (А.Р.И.З.7). По негова инициатива вече пета година се провежда националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”. Това пъстро празненство за всички сетива може да се похвали с над 80 гостувания в различни места из страната, като на някои от тях е гостувало няколко пъти.

„Кулинарията е акцент. Организираме страхотна изложба, на която се представят типични ястия, приготвени от местните хора. На фестивала намира място и професионалната кухня. Майстори-готвачи демонстрират своя майсторлък, готвейки различни специалитети, които гостите на празника могат да дегустират. Специално място е отделено на фолклора. Самодейци и професионалисти, било то танцьори или музиканти, представят своя репертоар. Не на последно място е конкурсът за детски рисунки „Рецептите на баба”, който показваме като пътуваща изложба. А рисунката на победителя се използва за направата на плакат на фестивала. Организираме също пленер за дечицата, които са гости на фестивала. Каним различни школи, детски градини, читалища.”

Майстори-занаятчии от цялата страна също имат възможност да демонстрират своите умения. Последната съставка към този пъстър букет на „Пъстра трапеза” е „тавичката на шефа”. В нея шеф Иванов по традиция приготвя вкусен боб, щедро овкусен с много зеленчуци и вкусен бекон.

Снимките са предоставени от А.Р.И.З.7



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30