Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Хаджиев: „Най-ценното за мен е възможността да свиря със съвременни композитори”

БНР Новини
Снимка: www.a-hadjiev.com

Млад, талантлив, иновативен, търсещ различното в класическата музика – каквото и да кажем от това за фаготиста Александър Хаджиев, ще бъде вярно. Името му отново излезе на преден план в културния афиш на столицата преди месец, по повод организирания от него фестивал „180 градуса” за съвременна класическа музика. След завършване на средното си музикално образование в София, Александър продължава обучението си във „Folkwang University of the Arts” в град Есен, в класа на Малте Рефард. Разчупване на рамки и стерeотипи, ненужно вече използвани стари модели и музикални форми – към това се стреми в музицирането си Александър.

„Когато заминах да уча в Есен осъзнах, че сценичното представяне на класическата музика изглежда за много хора скучно и безинтересно” – споделя за Радио България фаготистът. „Мислех, че е така само в България. Но се оказа, че и в Европа, голяма част от публиката приема по подобен начин това изкуство. Установявайки се в Германия, започнах да се интересувам как може този факт да бъде променен, т.е. любимата ни класическа музика да бъде възприета от повече хора по един нов начин. Имах силното желание да участвам в тези промени. Успоредно с образованието си, аз вече се учех да композирам, да използвам различни компютърни програми и технологии. Търсейки информация, случайно попаднах на един курс – майсторски клас на IEMA– Интернационална академия на „Ensemble Modern”. Това е един световно известен състав, изпълняващ съвременна музика. Имат съвместни проекти с някои от популярните за нашето съвремие композитори като Стив Рай, Карл-Хайнц Щокхаузен, Пиер Булез и други. Кандидатствах в едногодишната програма на „Ensemble Modern”, за да изучавам нови похвати в интерпретацията. Освен това с него непрекъснато изнасяме концерти по цял свят. Аз имах възможност да бъда част от този майсторски клас, като съм първия българин, допуснат до финала след тежък конкурс. Там за първи път се запознах по-детайлно със съвременната музика, изпълнена по невероятен начин от инструменталистите на този състав. Интензивно се работи с композитори от наше време, които пишат за нас нови произведения. Контактът между автор и изпълнител е много важен, тъй като именно инструменталистът помага на композитора да създаде творбата си. Това е най-ценното за мен – възможността да свиря с реални творци.”

Александър Хаджиев е лауреат на различни конкурси и у нас – „Млади музикални дарования” (2001 г.), „Млади виртуози” (2006 г.). Талантливият музикант е високо ценен и по света. През 2010 г. е поканен да участва и в Световното Експо в Шанхай, Китай с „Young Euro Classics”.

Александър Хаджиев споделя също, че в съвременната музика се обръща голямо внимание и на начина, по който се представя дадена творба. Поради тази причина, той също е трябвало да се научи да бъде освен изпълнител и актьор. Така човек се превръща в един пълноценен артист. Всичко това изключително много му е помогнало да се освободи на сцената, да се отдаде само и единствено на музиката. „Преди две години завърших споменатата вече академия на „Ensemble Modern”, като продължавам да свиря и през новия сезон с него. Успоредно направих и магистратура за изпълнение на съвременна музика към музикалния университет във Франкфурт. Сега кандидатствах и ме приеха в една нова специалност  „Продуциране”, в Академията за популярно изкуство в Манхайм. Реших да изучавам и това, за да се науча изцяло да използвам най-нови технологии. Занимавам се и с образователни проекти, които са много креативни за по-младите хора. Тук е широко разпространен този вид дейност, а именно артисти от различни сфери на изкуствата да работим с даден гимназиален випуск, в рамките на три месеца. По този начин ние помагаме на децата да изразят творчески себе си. Накрая правим заедно пърформанси. Така учениците могат да изберат даден вид изкуство, с което евентуално да се занимават в бъдеще. На мен тази идея много ми допада.”

Александър продължава да участва в разнообразни проекти, да продуцира и композира електронна музика, работи с танцьори, диджеи, актьори и други артисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15