Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България договаря с ЕК възстановяване на спрените еврофондове

През седмицата служебният вицепремиер по икономическата политика Екатерина Захариева проведе в Брюксел разговори с комисаря по регионална политика Йоханес Хан и представители на Главна дирекция „Регионална и градска политика” в Европейската комисия. Обсъдени бяха възможностите за отблокиране на плащанията от страна на ЕК по изцяло спряната Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) и по двете оси „туризъм” и „градско развитие” от Оперативната програма „Регионално развитие” на България. Става дума за т.н. финансови корекции в размер на около 100 млн евро заради допуснати нередности при провеждане на обществени поръчки по проекти за „водните цикли” на ОПОС в периода 2010-2013 г.

ЕК е настояла за налагането на т.н. „плоска” финансова корекция, около 10% от всеки един. Очаква се идната седмица България официално да уведоми комисията, че приема това предложение. Става дума за нарушения на обществени поръчки, извършени предимно от общините. Те обаче не разполагат с необходимия бюджет за изплащане на т.н. корекции. Затова, по настояване на президента Росен Плевнелиев, служебните министри приеха глобите да бъдат заплатени от централния бюджет, като за целта ще се предложи неговата актуализация след изборите. Последното правителство на БСП и ДПС застъпваше обратната теза – общините да поемат сами тежестта за нарушените от тях процедури на обществени поръчки по европрограмите.
Истината е обаче, че и държавната  администрация имаше също дял в допуснатите нередности. Подобен ще бъде подходът и при изчисляваните в момента финансови корекции по Оперативната програма „Регионално развитие“ в сферите „туризъм“ и „регионална и градска политика“. Одитът при тях се очаква да приключи в края на месеца като се предполага, че финансовите корекции ще възлязат на около 50 млн евро. Захариева уточни, че парите по тези корекции не са загубени, те остават на разположение на България, но ще бъдат използвани за други проекти. „Знаете, че ОП „Околна среда” има наддоговаряне в достатъчна степен, така че тези пари да се насочат към други проекти”, припомни тя.

В Брюксел Екатерина Захариева обсъди също подготовката за следващия програмен период по ОП „Региони в растеж“. Постигнат бе напредък по въпроса за проектите на 28 града от типа малки населени места, при условие, че се спазва конкурентният принцип при избора на проекти с основен критерий  постигане на растеж, създаване на работни места и запазване на демографския потенциал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

350 гръцки младежи учат морски специалности във Варна

Запазва се висок интересът на гръцките младежи да се обучават във Военноморското училище във Варна. В момента 350 младежи от южната ни съседка се обучават по морски специалности във Варна, съобщи за БНР Варна зам.-ректорът по чуждоезиково..

публикувано на 02.10.24 в 22:47

България днес - 2 октомври 2024 г.

За ситуацията в Близкия изток и безопасността на българските граждани в Ливан, Иран и Израел - това е водещата тема, с която започва днешната програма на Радио България. Пловдив, изкуството и фестивалите в началото на есента са останалите акцентите в..

публикувано на 02.10.24 в 19:00
Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Няма информация за пострадали българи след ескалацията на напрежението в Близкия изток

Външното ни министерство е в постоянен контакт с посолствата ни в Бейрут, Тел Авив и Техеран. Дипломатическите ни мисии в Ливан, Израел и Иран продължават да работят. Няма информация за пострадали българи след ескалацията на напрежението в..

публикувано на 02.10.24 в 15:35