Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кариера в България. Защо не?

БНР Новини
Снимка: karieravbulgaria.com

Все повече млади българи взимат еднопосочен билет, но не за да бягат, а да се върнат обратно в родината. Тази обнадеждаваща тенденция се потвърждава от форум „Кариера в България. Защо не?”, организиран за седма поредна година от сдружение „Тук-там” и Back2BG. От старта му до днес около 6000 сънародници с образование и опит в чужбина са потърсили възможност за реализация в страната, като с всяка изминала година броят им расте. Непрестанно се увеличават и компаниите, решили да попълнят свободните си работни позиции именно с такива кандидати. До момента са участвали над 350 работодатели от различни сектори на икономиката. 95 на сто от миналогодишните представители на бизнеса са споделили, че са намерили подходящи кадри. На тазгодишното издание, което ще се проведе на 10 септември в Интер Експо Център, ще се представят около 70 компании, като 60 % от тях участват за първи път във форума.

„Около 15% от компаниите са локализирани извън София – казва Нуша Спирова, представител на организаторите на форума. – Стараем се с всяка следваща година да разширяваме както спектъра на различните бизнес сектори, в които компаниите развиват дейността си, така и да обхванем фирми, чиито централи не са само в столицата, тъй като има много кандидати за работа, които са от различни градове. Тази година около 20% са българските компании, а останалите са международни, утвърдили се в световен мащаб и опериращи в страната от години. От гл. т. на секторите, превес имат услугите, следвани от производствения сектор. Има мобилни оператори, също представители на банковия, финансовия и консултантския сектор в областта на човешките ресурси. Застъпено е още счетоводство, управление на европейски проекти, правно консултиране и други. По традиция се търсят кадри в IT индустрията и инженеринговия сектор, електрониката и софтуера. Присъстват и компании в областта на маркетинга, аутсорсинг дейностите, неправителствения сектор и start up сектора, т.е. възможностите за стартиране на бизнес в България. През последните години забелязваме тенденцията, че много от завърналите се от чужбина българи стартират собствен бизнес. Идват тук с хубави идеи, развили са добри контакти в чужбина и това им дава възможност да стартират нещо ново тук.”

Симона Дакова, представител на голямо полиграфическо предприятие, което за втора година е изложител и спонсор на форума, споделя, че 40% от служителите в IT екипа им са завърнали се от чужбина специалисти. Самата тя е живяла три години в Германия, където е завършила магистратура и е била на практика в мултинационалната софтуерна компания SAP. Връща се в България през 2012 г. За възможностите за кариера в България, Симона споделя:

„Аз си намерих работа още преди да започна да търся много активно и то чрез лични контакти. Работодателят ме потърси, а не аз тях, което е може би по-интересното. Получих позиция, за която не съм си мечтала. Много е динамична и интересна. На Запад човек е повече изпълнител, а тук е много повече създател, просто защото има много ниши. Екипът ни разработи нов продукт, нещо, което за момента го няма никъде по света. Той беше обявен за иновация на 2014 г. на престижно изложение в Лас Вегас. Човек може да отиде, да почерпи много знания навън, но е хубаво да се върне тук и да ги приложи. Всеки има своята кауза.”

Над 1000 ще бъдат участниците, които ще се огледат за възможности за кариера в страната. Регистрираните до момента са учили или трупали професионален опит в 38 различни държави. По традиция най-много са били във Великобритания, следвани от тези в Германия, САЩ и Холандия. В топ десетката на предпочитаните от сънародниците ни дестинации са още Франция, Дания, Италия, Испания и Австрия. Любопитно е обаче, че има и българи, завърнали се от екзотични места като Китай, Кайманови острови, Бахрейн и Екваториална Гвинея. 75 на сто от миналогодишните участници казват, че са намерили интересен работодател. Над 80% са препоръчали на свои познати да участват във форума. Интересен е още фактът, че половината от кандидатите, участвали във форумите, вече са се завърнали в България. 49 на сто се колебаят дали да го направят, а около 1% категорично отказват да се върнат. Алекс Редов е от примерите за успели млади българи, върнали се в страната. Преди година той завършва маркетинг и реклама в престижен британски университет, след което два месеца работи като учител в Хонконг.

„Завърнах се окончателно септември месец миналата година. Тогава участвах на форума – разказва той. – Там успях да се запозная с двамата си текущи работодатели, тъй като работя на две места. Върнах се, защото смятам, че мога да се развивам, където и да отида, защо не в България. България е място, където се чувствам добре. Тук са повечето ми приятели, тук е и семейството ми. Всички те ми липсваха, докато бях в чужбина. Липсваше ми сиренето и много неща от социална гледна точка, тъй като съм доста социален човек и разликата винаги се усеща, когато си в чужбина. Смятам, че България има какво да ти предложи, ако погледнеш позитивно на нещата и наистина имаш желанието да се развиваш тук.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасяме най-много сирена и извара за Гърция, Великобритания и САЩ

В периода януари-април 2024 г. основният ни износ на сирена и извара е бил към Гърция (882 т, или спад от -48,6% спрямо същия период на 2023 г.), Обединеното кралство (871 т, или ръст от 22,1%) и САЩ (844 т, ръст от 22,1%). Това показва справка на..

публикувано на 14.08.24 в 16:53

Доходите изпреварват разходите на българските домакинства с 390 лева

Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2024 г. е 3 216 лв. и нараства с 20.5% спрямо същия период на 2023 г., показват данните на НСИ. В структурата на общия доход с най-висок относителен дял е доходът от работна..

публикувано на 14.08.24 в 16:51

Служебният премиер се надява България да е в еврозоната през 2025 г.

Запазихме основните приоритети, които трябва да бъдат пред България, каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на служебното правителство. "Все повече нараства вероятността това да ни е последното редовно заседание. Продължаваме с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00