Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското гребане – да обичаш на инат

Кристиан Василев и Георги Божилов
Снимка: архив

На състоялото се в Амстердам, Холандия, Световно първенство по гребане за мъже и жени най-добрите настоящи гребци на България Георги Божилов и Кристиан Василев, завършиха шести във финал „А” в дисциплината двойка скул, преодолявайки дистанцията 2000 м за 6:12.31 мин. Постигнатото е безспорен успех за българския тандем.

На това Световно първенство Василев и Божилов стартираха в тандем за първи път, а двойката им бе сформирана по-малко от 20 дни преди надпреварата – срок, изключително кратък за сработване на партньорите. Василев се състезава за първа година при мъжете, а Божилов се върна в спортния елит след две тежки травми през тази година – на рамо и коляно. Лош късмет изигра и вятърът. Амстердамският канал е известен с една своя особеност – при определена посока на вятъра коридорите стават неравностойни. Така първите коридори се оказаха по-благоприятни, последните – по-тежки, а българските юнаци бяха разпределени в последния, шести, коридор. Ето какво сподели Георги Божилов:

„Аз вече втори път страдам от този канал, защото преди три години световната титла ми се изплъзна точно заради неравностойни коридори и пистата като цяло, – заяви Божилов, който през 2011 г. в Амстердам стана вицешампион на планетата в скифа. – Не мисля, че този път щяхме да станем световни шампиони, но можехме спокойно да се борим за 4-то или 5-то място. Но такъв ни е бил късметът”.

„Отидох с голямо желание на това Световно. Надявах се да влезем на финал, но не очаквах. Бяхме много мотивирани на полуфинала. Във всяка следваща гонка гребането ни се получаваше по-добре. Много съм доволен от постигнатия резултат, – сподели Кристиан Василев след завръщането си в София.


Момчетата доказаха, че заедно работят отлично. Те са твърдо решени да запазят двойката, и през 2015 г. да се борят не само за олимпийска квота, но и за място сред медалистите. Федерацията даде висока оценка на приключилия сезон. Успех за страната е изборът на България като домакин на Световното първенство по гребане за младежи до 23-годишна възраст през 2015 г. и 2017 г., както и на Световното за мъже и жени през 2018 г. За 2015 г. старши треньорът на националите Данаил Йорданов планира включване в състава на мъжкия отбор на перспективния състезател Ромео Ангелов и България да се представи на Световното първенство в две дисциплини – скиф и двойка скул. Федерацията е убедена, че занапред трябва да се работи активно и за развиване на женското гребане. За съжаление, най-перспективната българска гребкиня Луиза-Мария Русинова не бе допусната до участие в първенството на планетата поради конфликт със старши треньора. В спорта навлизат много талантливи деца, които при подходящи условия за пет години биха могли да пожънат огромни успехи. За съжаление, финансовият въпрос е препъни-камъкът в развитието и на този спорт. Проблем са и лодките, и липсата на постоянни хангари за клубовете. Но най-остро стои въпросът със заплащането на професионалните спортисти, което е изключително ниско и принуждава мнозина от тях да се ориентират към чужбина. Бившият световен шампион на България при юношите Александър Александров, например, в момента се състезава под флага на Азербайджан.

Членът на управителния съвет на Българската федерация по гребане Радослав Йовков призова Министерството на младежта и спорта да осигури адекватно възнаграждение на българските шампиони, тъй като състезателите биха печелили повече медали, ако се концентрират изцяло върху спорта.

„Това е проблем не само в гребането. Така е от шахмата до вдигането на тежести. Професионални спортисти, които влизат в световния спортен елит, не могат да живеят със заплати от 200 евро на месец. Нашият най-голям проблем е да задържим тези момчета в нашата държава. Да продължават да гребат и да прославят България, и ние да сме горди с тях. На това, което правят те, му викат „да обичаш на инат”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03