Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публичната администрация пред колапс

Снимка: архив

Поради финансовите проблеми в държавата и недостига на средства в бюджета на страната, парите за публичната администрация са намалени с 22%, стана ясно на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Очаква се до края на годината приходите в републиканския бюджет да са по-малко с 450 млн. евро от планираните. Това налага икономии, а да не забравяме, че през юли предишното народно събрание по спешност вече ревизира бюджета като увеличи средствата за здравната каса с 113 млн. евро и тези пари бяха взети от бюджетите на различните публични администрации. Към това се добавя и фактът, че ръстът на публичните разходи продължава да изпреварва този на приходите и през юли дефицитът в бюджета е надхвърлил 560 млн. евро. Само година по-рано той е бил само 85 млн. евро, или нарастването е около 7 пъти. Т.е. пари просто няма.

Най-ощетени от трескавите усилия на управляващите да запълнят дупките в държавните финанси, дължащи се на лошо планиране и раздуване на очакваните  приходи и на прекомерните разходи, се оказаха публичните администрации. Не че първоначално предвидените пари за тях бяха някакви астрономически суми, осигуряващи им живот в лукс и охолство, а просто защото нямаше откъде другаде да се набавят липсващите милиони. Имаше едно много просто решение – да се ревизира държавния бюджет за годината и да се изтегли нов заем, който да попълни държавната хазна. Но лявата коалиция, която управляваше до края на юли и която беше съставила този сбъркан бюджет, не събра кураж да признае собствената си грешка и да вземе мерки да я коригира, твърдейки на всеослушание, че всичко с държавните финанси е наред.

Така сега се оказва, че публичните администрации трябва да продължават да работят за гражданите и за обществото с почти една четвърт по-малки бюджети. Дори всемогъщото министерство на вътрешните работи с бюджет от над 500 млн. евро се оплака, че са му орязали 10% от парите и че средства за договорените вече увеличения на заплатите на полицаите няма. Зам.-министър на финансите призна, че ако нищо не се промени, през декември държавните служители рискуват да не получат заплати. Всички тези тревожни проблеми няма как да не се отразят върху качеството на работа на публичната администрация. От несигурни в бъдещето си, от зле платени и демотивирани служители професионална и усърдна работа в услуга на гражданите и обществото едва ли може да се очаква. Да не говорим, че тази обстановка е идеалната среда за процъфтяването на корупцията и злоупотребите.

Единственото възможно решение на проблемите на администрацията, а и на общините и другите публични дружества, засегнати от затягането на коланите, е ревизия на държавния бюджет и осигуряването на нови приходи в държавната хазна чрез емитирането на нов дълг. С необходимостта от едно такова решение се съгласиха в четвъртък и работодателите, и синдикатите, и управляващите. От министерство на финансите обясниха, че вече работят по конкретните параметри на бъдещата ревизия на бюджета, която обаче ще може да бъде направена едва след извънредните парламентарни избори в началото на октомври, когато ще бъде избрано ново народно събрание. Защото то е органът, който може да одобрява актуализация на бюджета и емитирането на нов дълг. Дотогава всички, които разчитат на средства от държавния бюджет, ще трябва да стискат зъби и да си броят стотинките.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42