Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да разкрием неизвестните съкровища на България – Даниела Димитрова за другото лице на туризма

БНР Новини
Снимка: Албена Безовска

„Най-добрият път за икономическото развитие на страната ни е туризмът. Но всичко, което предполага развитието на този бизнес, трябва да се прави с познание, последователност, дългосрочно планиране. И не на последно място – с любов”, убедена е Даниела Димитрова, основател и ръководител на сдружение „Нашата красива България”. То е създадено през 2008 г. с идеята да обедини усилията на специалисти в различни области. „Нашата България е красива, но всички ние непрестанно трябва да работим в две основни посоки - да съхраняваме богатствата, които има тя, и с радост и гордост да ги показваме на нашите гости от цял свят” – казва още тя.

Снимка„Ако всички ние се обединим – министерства, местна власт, всеки собственик и служител, можем да направим много. България е красива, но трябва да се постараем да разкрием нейните съкровища. Да направим така, че хората да преживеят два дена, дори само два часа, но те да са незабравими, да се влюбят в страната ни и да мечтаят да се върнат. Това наистина не зависи от друг – само от нас. През годините, в които ръководя проекта, успяхме да привлечем някои от най-добрите специалисти – архитекти, инженери, художници. Работим в много близко сътрудничество с кметовете и представителите на местната власт. Tази година съм насочила усилията си в красивия планински курорт Банско – отскоро съм собственик на хотел и механа, която пресъздава атмосферата на старинен хан. Моята идея, която вече превръщам в реалност – да предложим своеобразен туристически продукт на нашите гости, съчетаващ посещение на планински местности, културни и исторически забележителности, национална кухня и приятни изненади. Между хотела и механата разстоянието е стотина метра. Организирали сме „транспорт” – пъстра каручка, украсена с шарени черги и възглавници... А в механата ги очаква вкусна храна и жива музика.”

Първите, поканени да дадат старт на проекта в Банско, бяха музикантите от прочутия оркестър „Ъндърграунд”. Сега там звучи оригиналния местен фолклор в изпълнение на „Банските старчета”, женската група „Бабите от Банско” и др. „Храната доставяме от местни ферми, всичко е местно производство – козе сирене, месо, зеленчуци. Искаме да стимулираме малкия и среден бизнес. Това е още една от задачите ни” – продължава г-жа Димитрова. Тя е инициатор и организатор на още няколко значими събития, които засега само косвено се свързват с туризма – фолклорен фестивал в екорезерват в Северна България, форум на комедийния театър и др. Предстои и поредица от музикални събития, които ще обогатят културния календар на Банско.

Снимка„Имаме много добри контакти с Русия, Центъра на промишлеността на Република България в Москва, посолството, с хора, които споделят нашите идеи. С тяхно съдействие през октомври сме поканили една руска група, доста актуална в момента в Русия – Mystic Rose ("Мистик роуз"). Музикантите имат много фенове, част от тях ще пристигнат с групата. Ще се постараем да им покажем не само Банско и планината, но и други паметници на културата, разположени наблизо. Гостуването на групата е само начало на цяла поредица джаз и поп концерти, които ще организираме в Банско през цялата година.

Една от сериозните дейности, с които сме се заели, е реставрация на наши светини. Най-лесно е като дойдат туристите да ги заведем в най-посещаваните места – Рилския манастир и други свети места, превърнали се в притегателен център за посещения. Поставили сме си задача да откриваме и възстановяваме неизвестни български паметници на културата. Да покажем, че проектът „Нашата красива България” наистина изпълнява своите идеи. Имаме годишна програма, в която, заедно с църковните настоятелства, кметове и др. набелязваме старинни църкви и манастири, подготвяме проектобюджет. Работим много добре с българските институции. Нашият проект е подкрепен от Министерството на икономиката и туризма. И това е изключително важно – така нашите идеи се превръщат в реални действия.”

Снимки: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38