Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един за всички и всички за един!

БНР Новини
Снимка: архив

В началото на август, скъсани язовирни стени причиниха наводнение в гр. Мизия. Щетите от потопа са на стойност милиони левове. Но не само отнесените от водата къщи будят страх и ужас у гражданите на северозападния град, а и приближаващата зима. Преди да дойде студът, семействата трябва да изпратят децата на училище.

За щастие сградата на Професионална гимназия по химични технологии „Васил Левски”  (ПГХТ) е със сух втори етаж. Партерът, на който има много класни стаи и където се намира столовата на училището, е под вода. За това първият училищен звънец ще биена 15 септември, но децата ще провеждат занятията си в четирите класни стаи на втория етаж на сградата, както и в библиотеката, която също ще бъде пригодена за учебни дейности.

За да помогнат на учениците да имат нормална учебна година, децата от Частна професионална гимназия „Банкер” (ЧПГ) в гр. София, организират инициатива, наречена „Цветя” за децата на Мизия”. Идеята е вместо на 15 септември децата да носят букети на своите преподаватели, да дарят парите за това в помощ на учениците от Мизия. В интервю за Радио България Николина Ненова, директор и основател на ЧПГ „Банкер”, разказва как се е появила идеята:

„По инициатива на децата и преподавателския колектив решихме за 15 септември и за 20-годишнината на училището да призовем всички да помогнат. На 6 октомври, когато ще празнуваме юбилея в Младежкия театър „Николай Бинев”, ще поставим урни за средствата. В тях всички, които са решили да ни поздравят с цветя,  да пуснат планираните за целта пари, за да подпомогнем бедстващите”.

А защо младите икономисти от столицата са избрали точно професионалната гимназия, а не друго училище от гр. Мизия?

„В Мизия има основни училища, но в ПГХТ „Васил Левски” се изучава икономика. Ние сме икономическо училище и можем да им бъдем полезни с учебници, методическа и тактическа литература - разказва още директорката на ЧПГ „Банкер” Николина Ненова.”

Инициативата „Цветя” за децата на Мизия” развива и моралните качества у децата. Няма по-добър начин за усвояване на християнските добродетели от прилагането им на практика! Столичното училище всяка година прави благотворителни акции за големи празници като християнските Коледа (Рождество Христово) и Великден (Възкресение Христово).

„Тази година, не само на 15 септември и на празника на училището ще се събират средства. Посвещаваме цялата учебна година, в т.ч. Коледа и Великден, на гимназията в гр. Мизия. За деня на Будителите /1 ноември/ също ще организираме нещо - споделя Николина Ненова. - Направила съм обръщение към колеги и приятели да подкрепят инициативата. Изрично условие е нищо да не минава през нашата гимназия „Банкер”! Дала съм банковата сметка на училището в Мизия, така че всеки, който иска да помогне, може да изпрати средствата директно там. Мечтая си и се вълнувам какво би станало, ако това се превърне в една национална инициатива. Мисля, че хора от цялата страна биха я подкрепили. Така училищата ще получат още много, много средства.”

Жителите на пострадалия град имат нужда не само от пари. Неща от първа необходимост също им липсват. Всеки, който желае да изпрати дрехи, обувки, одеяла, посуда, столове, маси и храна, но няма възможност да отиде до Мизия, може да занесе дарението в най-близкия клон на Българския червен кръст и оттам те ще го транспортират до нуждаещите се. Макар инициативата, направена от деца за деца, да изглежда като капка в морето, важното е, че хората ще получат помощ. Нека да помогнем, защото „един за всички и всички за един”!

ДАРИТЕЛСКАТА СМЕТКА на ПГХТ гр. Мизия е:

IBAN: BG09BUIB98883136705000

BIC: BUIBBGSF




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

В Монтана инициираха подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци. Според информацията, се предвижда съхранение на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в село Сумер. Петър Пенчев от "Екогласност" поясни, че според..

публикувано на 01.07.24 в 17:53

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44