Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фирми в първата стотица на Топ 500 на Deloitte

Снимка: архив

Различните класации на фирмите и компаниите по света и в отделни страни са интересни и важни с това, че дават представа за структурата на съответната икономика, мястото й в световен мащаб, както и информация за всяка включена в подреждането фирма. Именно от тази гледна точка представляват интерес две класации, публикувани тези дни и имащи отношение към българския бизнес. Първата подрежда по приходи 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа и е съставена от Deloitte. Втората е национална и е изработена от Българската търговско-промишлена палата. Класацията „ТОП 100” на БТПП се изготвя за 16-а по ред година и представя фирмите с най-добри постижения за 2013 г. по 5 показателя. Ако към тези данни добавим и по-рано публикуваната класация на българския бизнес вестник Капитал „Капитал 100” на 100-те най-големи компании в България по приходи, ще получим още по-пълна представа за състоянието и проблемите на българския бизнес.

В европейската класация на Deloitte Топ 500 са включени едва 7 български фирми, което прави 1,4% от всички наблюдавани компании в 18-те централно и източноевропейските страни. Този факт сам по себе си говори за мащабите и обемите на бизнеса на фирмите в страната, които не могат да бъдат определени другояче освен като повече от скромни в международен мащаб. Най-предна позиция в класацията получава „Лукойл Нефтохим”, фирма собственост на руския енергиен гигант „Лукойл”, която се занимава с преработката на нефт и търговията с петролни продукти. Това дружество изглежда наистина внушително според българските стандарти и е класирано дори от националния бизнес вестник на 1 място в страната. Deloitte го нарежда обаче едва на 27-ма позиция с приходи от малко под 4 млрд. евро за 2013г. На 40-о място в тазгодишната класация е дружеството „Химимпорт”, което има приходи от над 3,1 млрд. евро. На 61-во място е металургичният завод „Аурубис”, собственост на германски инвеститори, с приходи от 2,3 млрд. евро. Известна допълнителна представа за мястото на българските дружества в Европа ни дава цифрата от 712 млрд. евро за приходите на всички компании в класацията. С доза гордост може все пак да се подчертае, че повече от половината български фирми в класацията Топ 500 влизат в първата стотица, т.е. в Топ 100 на бизнес лидерите в Централна и Източна Европа.

От доста по-различна гледна точка изследва българския бизнес класацията на Българската търговско-промишлена палата, която се опитва да разкрие реалностите, с които се сблъскват повечето нормални и средностатистически български фирми и да надникне в икономическата тъкан на страната. На анкетата на палатата са отговорили 6 230 фирми, произвеждащи 82.05% от БВП за 2013 година. 77% от фирмите в класацията са микропредприятия и само 16% големи. Това отразява доста добре структурата на бизнеса в България, който е предимно семеен и малък. Забележително е, че в условията на политическа нестабилност и остри разногласия на политическата сцена, фирмите, класирани в първата стотица, успяват да достигнат двоен ръст (207%) в приходите от продажби през 2013 година спрямо 2012 година и те възлизат на повече от 360 млн. евро. Повечето включени и изследвани фирми не са с имена, популярни на широката и масова публика, но за сметка на това играят съществена роля в съответните сектори. Очевидно именно на тяхната дейност се дължи все още колебливото и доста скромно преодоляване на кризата и преминаването към, макар и недостатъчен, икономически ръст. Защото при „големите“ от челните позиции на международните и национални класации положението остава тежко и всички отчитат или спад или застой в приходите. Резултатите на компаниите за първото тримесечие на 2014г. показват, че за голяма част от тях стагнацията през тази година се е трансформирала в реален спад. Това е заглавието на годишния доклад на Deloitte за Централна Европа Топ 500, който очертава постепенно влошаване на икономическата и бизнес среда във всички страни от Централна Европа и очертава доста песимистична картина за финансовите перспективи на най-големите компании през следващите няколко месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45