Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият месец на служебния кабинет – половината задачи свършени

Служебният кабинет по време на първото си заседание.
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство в България е изпълнило близо 50 на сто или 30 от заявените общо 66 приоритети и задачи за двумесечния срок на мандата си. Това отчете премиерът проф. Георги Близнашки в края на първия месец от встъпването си в длъжност.

Наред с основния ангажимент на служебния кабинет да подготви предстоящите предсрочни парламентарни избори в България на 5 октомври 2014 г., той подчерта и нуждата от стабилизиране на обществените системи и управлението на страната. За целта по думите му е извършена ревизия на основните сфери на управлението, където са констатирани тежки проблеми, като основният е недостигът на средства и заради тежката финансова криза в страната. Служебният кабинет полага усилия също да осигури плащанията по спрените оперативни програми за периода 2007-2013 г. чрез възстановения с ЕК диалог. А до 11 октомври т.г. се очаква и окончателно съгласуване с Брюксел на новите оперативни програми за следващия програмен период 2014-2020 г. Сред изпълнените задачи премиерът отчете и обещания Енергиен борд. Той увери, че новата учебна година в България ще започне нормално на 15 септември т.г., както винаги, въпреки усложнената заради наводненията обстановка в страната. За целта правителството е отпуснало 16 млн. лв. за бедстващите райони. За два от тях, пострадали през юни, апликационната форма вече е в Брюксел, като страната ни е поискала общо 300 млн. евро помощ от ЕС.

Относно ключовата задача на служебния кабинет проф. Георги Близнашки подчерта, че се полагат ежедневни усилия за нормалното протичане на подготовката на изборния процес у нас. В тази връзка сред изпълнените обещания премиерът посочи и създадения Граждански борд за свободни и прозрачни избори. Той бе категоричен, че избирателните списъци „мъртви души” няма, както и, че има съответствие между издадените лични карти и паспорти в България и списъците с избирателите по постоянен адрес. Проф. Близнашки подчерта още, че правителството полага всички усилия за ограничаване на покупко-продажбата на гласове и е предприело строги мерки за отпечатване на бюлетините за предсрочния вот на 5 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наднорменото тегло е проблем, на който може да се намери решение

"Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите. Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора, но дали това е така" - казва Десислава Христозова, която е автор на книга за проблемите..

публикувано на 03.08.24 в 09:35
Седете рилски езера планина Рила

Честваме най-високата българска планина - Рила

На 3 и 4 август отбелязваме ежегодния Празник на Рила планина. Той води началото си от 1925 година и се чества в първите дни на август. Всяка година в тези дни по красивите рилски склонове се събират хиляди любители на планината от страната и..

публикувано на 03.08.24 в 09:15

Горещо време на места с превалявания в събота

В събота , 3 август, над западната половина от страната и Лудогорието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Над крайните източни райони ще бъде..

публикувано на 02.08.24 в 19:40