Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телефонни и други измами дебнат българите

БНР Новини
Снимка: архив

Наскоро проведено журналистическо разследване, завършило с побой над телевизионен оператор, изведе отново на преден план темата за разнородните и изобретателни измамници, на които стават жертва българите. Един от центровете на тази „индустрия” е малкото градче Ветово, Русенско. Минаващите през него се изненадват от изникналите сред схлупените къщурки на циганската махала малки „палати” и паркираните тук и там луксозни автомобили. Казват, че в миналото ромите от Ветово изкарвали добре прехраната си с плетене на метални въжета за корабите. Но този поминък изчезнал и по-находчивите се преориентирали към печелене на пари от телефонни измами. Зарибяващите сюжети постоянно се актуализрат.

Сред евъргрийните е искането на пари от възрастни хора за неотложна операция на техен близък, който някъде далеч е катастрофирал и няма пари за спешно лечение. Чувайки плачещия глас в телефонната слушалка, паникьосаните старци почти винаги дават и последните си парици за спасението на своя мним близък. Някои, като в случая с доверчива бабка от Долна Оряховица, отиват и по-далеч – тя продала нива, за да плати исканата на няколко пъти обща сума от 22 400 лева. Напоследък се е появил нов сюжет. След като преди месец проблемната КТБ  престана да обслужва клиентите си, заваляха телефонни предложения за посредничество и отблокиране на дадена сметка срещу „скромна” комисионна за измамниците.

Само във Ветово са регистрирани към 400 участници в измамите според източници от МВР. В екипите имало хора с добри имитаторски данни, можещи да „плачат” по телефона като жена, дете или мъж. Разполагали с по 1000 карти на мобилни оператори и на ден можели да навъртят до 3000-4000 случайно набрани телефонни номера на потенциални наивници. Сред интернет обявите за транспортни услуги набирали своите пратеници, които да отидат до адреса на жертвата из цяла България и да приберат исканата сума.

Заради мащабите на тези измами главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил всички висящи дела срещу телефонните измамници от Русенско и Великотърновско да минат под специалния надзор на прокуратурата. Полицаите се оплакват, че последните промени в Закона на електронните съобщения са отнели  бързия достъп на МВР до данните от трафика по карти на мобилните оператори и вече няма как да засичат измамниците „по горещи следи”. „Присъдите за телефонните измамници трябва да скочат драстично до 15-20 г., като се спре прилагането на пробация. Без адекватни присъди телефонната мафия ще съществува вечно. По-сериозно с мошениците трябва да се заеме и комисията за отнемане на престъпно имущество”, коментират криминалисти.

Сред новостите в електронните измами напоследък са и появилите се фалшиви имейли от името на Националната агенция по приходите. В тези съобщения се иска даването на данни за банкова сметка, по която агенцията да върне надвзет данък. За кратко време над 500 души сигнализираха НАП за получени в електронните им пощи съмнителни имейли. Агенцията припомня, че никога не иска по електронен път каквато и да е информация, свързана с банкови сметки или с кредитни карти и винаги използва електронен подпис в кореспонденцията си, заяви говорителят на институцията Росен Бъчваров. Той добави, че вече има напредък по вътрешното разследване, което НАП води около тези фалшиви електронни съобщения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30