Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркът „Врана” – акцент в програмата за Деня на София

БНР Новини
Снимка: www.parkvrana.com

Културни прояви в красивия парк на бившата царска резиденция „Врана” са сред акцентите в тазгодишната празнична програма за Деня на София, 17 септември, когато се отдава почит на Света София и нейните три дъщери Вяра, Надежда и Любов. Все по-голяма част от събитията провеждаме на открито, сподели зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов, припомняйки и някои от постоянните им адреси – изложби върху моста на влюбените до НДК и градината пред Военния клуб, концерти на откритата сцена в Борисовата градина и в градинката пред НДК.

В навечерието на празника под открито небе в парка Врана се състоя първото издание на фестивала „Сподели музиката – вечери в двореца „Врана” с участие на Софийската филхармония.

„В този парк за първи път организираме подобен род събития”, подчертава г-н Чобанов. „Преди няколко години превърнахме парка на Военната академия в София в успешно място за опера и балет на открито. Сега за първи път предложихме и в парка „Врана” по-сериозна програма с големи класически концерти, представящи най-доброто от европейската музикална класика. Надяваме се от следващата година лятната културна програма в парка на двореца „Врана” да стане традиция за нашия град.”

Дни преди празника, пак в парка „Врана” бе показана за първи път и колекция от десетина царски карети, вече притежание на Музея на София. На 17 септември столичани могат да видят една от тях да се движи из центъра на София с кочияш и пътници, облечени в исторически костюми.

„През 1893 г. тази каляска е била подарена от княгиня Клементина на цар Фердинанд за неговата сватба с Мария-Луиза и е била използвана за тяхното сватбено пътешествие”, обяснява зам.-кметът на София. „От цялата колекция тя е в най-добро състояние. Тези старинни возила са имали доста тежка съдба. Използвани са били в киноцентъра в Бояна, дълго време са престояли без поддържане в гаража на Националната служба за охрана (НСО). Преценихме, че тя единствено може да бъде бързо реставрирана и пусната в ход за деня на София.”

Снимка

Идеята е в близко бъдеще возилата от царската колекция да могат да возят туристи из алеите на парка „Врана”.

„Такива намерения има”, потвърждава г-н Чобанов. „Но преди това трябва да ги реставрираме, което няма да е нито бърз, нито лесен процес, тъй като много от тях са в тежко състояние. А не всички части и материали, които се използват за реставрацията, са налични в България. Отсега е ясно, че ще се поръчва доставянето им от чужбина. Въобще, предстои много сериозна работа. Но се радваме, че след доста години на перипетии Музеят на София успя да получи обратно от гаража на НСО тези девет старинни возила.”

Три от царските каляски в момента се намират в хранилището на Музея за история на София. За една от тях бе решено да влезе в постоянната експозиция на музея, който ще бъде открит догодина. Това е луксозна каляска, използвана от последната френска кралица Мария-Антоанета, подарена впоследствие на българския цар, неин родственик по Бурбонска линия.

„Каляската е с много специално окачване. И въобще е уникат в колекцията на нашия музей. Изработена е за френската кралица и след това е подарена на цар Фердинанд за неговата сватба. Каляската в български условия е ползвана вероятно само веднъж. Затова е много добре запазена и може да се движи. Но поради факта, че е с позлата и е много ценен експонат, се взе решение да бъде експонирана вътре в самия музей. Тя върви в комплект с една гарнитура за шест коня, която е изработена в България и съдържа всички регалии на Третото българско царство. С макети на шестте коня, с цялата гарнитура и украси, тя ще заеме една от представителните зали на музея.”

Снимка: www.dnevnik.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 23.07.24 в 09:35

Българо-сръбски кулинарен проект популяризира "Вкусът на Стара планина"

За кулинарно вдъхновение може да служи видео готварска книга, представяща 50 традиционни рецепти от старопланинските гранични райони в България и Сърбия. Гастрономията на Стара планина е характерна с използването на малък брой съставки, за да се създаде..

публикувано на 23.07.24 в 09:01

Според израелския посланик "Хизбула" и хутите държат 4-ма български заложници

"Хутите държат двама заложници от България. "Хамас" също държи двама заложници от България. Има стъпки, които България – както и всяка друга държава от ЕС – трябва да предприеме, за да предотврати бъдещи нападения и да се бори с терора", заяви посланикът..

публикувано на 23.07.24 в 08:57