Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалният афиш на Софийската опера през новия сезон

БНР Новини
Тържественото откриване на новия сезон е на 20 септември с Вердиевата опера „Дон Карлос”.
Снимка: www.operasofia.bg

С гала концерта „Златна класика” Софийската опера откри септемврийската си програма. В нея преобладават детските представления. Това е продължение на идеята, която ръководството на театъра от години разработва за възпитаване от най-ранна възраст в потребност от изкуство. Затова вече можем да видим малчугани да водят на опера своите родители. След постановките на малка и голяма сцена, от миналата година има и зала „Бебоци”, за която трудно се намират билети – интересът е голям. В новия сезон спектаклите на нея ще бъдат повече. Акценти от програмата научаваме от Пламен Карталов, директор на театъра:

„Първата премиера ще бъде посветена на най-младата ни публика. „Бременските музиканти” е третият мюзикъл на Александър Владигеров, който представяме. Следващата нова постановка е на класическия балет „Спящата красавица” по хореография на известната примабалерина и педагог Маша Илиева. Сред премиерните заглавия е и творбата на Камий Сен-Санс – „Самсон и Далила”. Режисьор е аржентинецът Хуго де Ана, който вече работи върху проекта – той е и сценограф, и автор на костюмите. В него ще видим мецосопраното Надя Кръстева, камерзингерин на Виенската опера. Певицата ще дойде специално, за да се включи в реализацията на „Самсон и Далила”.

Българката Надя Кръстева се изявява на сцената на Виенската държавна опера от 2002-а, като има ангажименти и в други световни театри и музикални фестивали в Европа, САЩ и Япония.

Феручо Фурлането

В момента млади таланти работят в залата на Софийската опера под ръководството на примата Райна Кабаиванска в нейния майсторски клас. Тържественото откриване на новия сезон е на 20 септември с Вердиевата опера „Дон Карлос”. Специално за това за първи път в България идва прочутият италиански бас Феручо Фурлането, който ще се въплъти в ролята на Филип ІІ. Ден по-късно, на 21 септември, започва Международният конкурс за млади оперни певци „Борис Христов”. Селекцията на кандидатите чрез записи вече е приключила.

„Вторият и третият тур ще бъдат на сцената на Софийската опера” – казва Пламен Карталов. „Конкурсът ще завърши с гала концерт на лауреатите. Това е и новото в него, тъй като досега победителите изнасяха представления с нашия състав. Планираме да ги поканим след това в спектакли, които да бъдат спокойно репетирани с режисьор и диригент. Оперното състезание се организира от фондация „Борис Христов”, а ние сме партньори и домакини. Надявам се да има добри кандидати. Председател на журито е Александрина Милчева.”

Най-често поставяната в света Вагнерова опера – „Тристан и Изолда”, ще бъде в афиша и на столичния театър. Рихард Тримборн, известен музикален консултант, който бе в София за постановките на „Пръстенът на Нибелунга” отново е тук. Той вече работи с българските артисти върху пресъздаването на това романтично заглавие в Софийската опера. Премиерата ще бъде през месец февруари 2015 г. „А през май една друга любовна сага ще се разиграе на сцената ни – операта „Ловци на бисери”, допълва Пламен Карталов. „Неин режисьор е Светозар Донев – дългогодишен директор на този театър. Смятам, че е добре да има разнообразие на режисьорските екипи.”

По традиция съставът на Софийската опера участва в летния фестивал „Сцена на вековете” на хълма Царевец в старопрестолния град Велико Търново. През 2015-а той ще е посветен на 830 години от въстанието на Асен и Петър. По този повод ще бъде поставена първата българска историческа опера „Борислав”, която разказва за великия воевода на цар Иван Асен ІІ. Заглавието е непознато на публиката, защото творбата, по пиесата на Иван Вазов и музика на маестро Георги Атанасов, е поставено през далечната 1910 г. Второто представление, с което трупата на Националния оперен театър ще се включи в честванията, е балетът „Дъщерята на Калояна” от Марин Големинов.

Снимки: www.operasofia.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05