Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев: „Мирът и сигурността не са безплатни”

БНР Новини
Снимка: БТА

„Мирът и сигурността не са безплатни. Те имат своята цена и трябва да сме готови да я платим, за да ги гарантираме”, каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев при откриването на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence – CMDR COE). Това е първата структура на НАТО на българска територия и част от мрежата от центрове за компетентност на Алианса. Изграждането му е плод на съвместните усилия на България, Гърция, Полша и Съюзното командване по трансформацията в Норфолк, щата Вирджиния, САЩ.

„Нито една държава, колкото и голяма и силна да е тя, вече не е самодостатъчна, изтъкна президентът. – Тя не може сама да гарантира своята сигурност. Това се отнася в пълна степен и за България. Ще бъдем винаги слаби, когато сме изолирани, и силни – когато сме интегрирани в достойното семейство на демократичните държави. Ще работим за по-силно присъствие в инициативи и проекти в рамките на НАТО и ЕС.”

Нестабилността и конфликтите в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка променят средата за сигурност в Европа, създават общи предизвикателства пред държавите от НАТО и изискват общ отговор, отбеляза още Росен Плевнелиев. Според президента, освен заплахите и рисковете от асиметричен характер, съюзниците от НАТО трябва да са готови да противодействат ефективно и на новия „хибриден” тип действия за дестабилизация и противоборство. Държавният глава беше категоричен, че само в рамките на колективната система за сигурност и отбрана страните от НАТО могат да гарантират своята независимост и защитата на общочовешките ценности, демокрацията и върховенството на закона.

„Инициативите „Интелигентна отбрана”, „Свързаност на силите” и „Концепцията за рамкови държави” дават възможност на страните-членки да дадат своя принос за колективната сигурност чрез специализация и сътрудничество, продължи президентът. – Надявам се да бъдем по-активни в изпълнението на съвместни проекти, както и в изграждането на общи отбранителни способности с въоръжените сили на нашите съседите и партньори. България е водеща нация в изграждането на този Център и това е доказателство за нашите амбиции да бъдем активен участник в интеграционните процеси.”

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, който също присъстваше на откриването, заяви, че натрупаният опит позволява центърът да бъде сериозен инструмент за усъвършенстване на сътрудничеството между НАТО и ЕС.

„Важно за нас, като българи и домакини на този център, е да демонстрираме нарастващите опит и експертиза между различните ведомства, организации – включително неправителствени, добави Шаламанов. – Основната цел на центъра е да подпомогне развитието в тази посока. Идеята България да специализира точно в тази област е свързана с желанието ни да има мост на сътрудничество и към ЕС. Управлението на кризи е обща отговорност и в региона, и в Европа. Натрупаният опит, включително и с ресора на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, позволява този център да бъде сериозен инструмент за усъвършенстване на сътрудничеството между НАТО и ЕС”, посочи министър Велизар Шаламанов. Според него е необходимо да се увеличи броят на страните, които участват в центъра.

Центърът ще събира и анализира различни кризисни ситуации. Амбицията е поуките от българския опит и този на съюзниците от НАТО да подобри качеството на реакции. „Той не представлява оперативно звено, което реагира при бедствия и е в системата за управление на кризи. Това е клъстър, обединение на експертиза, база данни за случващото се не само в България, а и в Европа, за нуждите на България, Полша, Гърция в интерес на НАТО”, обясни неговият директор полковник Васил Русинов.

Предстои скоро Центърът да получи акредитация от Северноатлантическия съвет, което ще му даде международен статут.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45