Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата BonBog „Тъпани и гайди” черпи музика и идеи от дълбините на родопския фолклор

БНР Новини
Снимка: личен архив

Цветни, оригинални, преплитащи традиция и алтернативен звук са изпълненията на един, смело може да го наречем, уникален състав. BonBog „Тъпани и гайди” са избрали за свое име музикантите. Гайдарите в него са: Григор Лалов, Лазар Керемедчиев, Костадин Канев, Росен Росенов. Участват още народната певица Валентина Добрева, Хорхе свири на диджериду, а Петър Йорданов-Бъни – на тъпан. Бъни бе гост на Радио България. Донесе първите записи на групата и разказа историята й:

Събра ни случайността, макар че често нещата само привидно са случайни. Преди около четири години се запознахме с един от гайдарите, с когото сега свирим. Започнахме да репетираме и установихме, че гайдата с акомпанимент на диджериду и кахон звучи интересно. След това дойдоха и останалите музиканти и днес сме голяма формация. Гайдарите са от Смолян и от деца свирят заедно. Сега живеят и работят в София и са част от BonBog „Тъпани и гайди”. При последните ни участия имаше петима гайдари, двама души на диджериду, двама на тъпан и народната певица Валентина Добрева. Тя е нашият славей. Помага ни с аранжиментите, защото е най-ерудираният в музикално отношение член на групата. Голяма част от концертите, които изнасяме, организираме сами. Приютяват ни клубовете, а интересът към музиката ни е голям. По себе си съдя – преди съм ходил на гайдарското надсвирване в село Гела, за да слушам тази уникална родопска музика, но то е само веднъж в годината. Пренесени в клубовете тези мелодии радват публиката, която в един момент се хваща и на хоро. Това ни подтиква да продължаваме да работим.

Очен лекар, готвач, графичен дизайнер, пожарникар… Различни са професиите на хората, които съставът BonBog „Тъпани и гайди” е събрал. Гайдарите свирят традиционни мелодии, а ние ги допълваме” – продължава Бъни. „Музиката ни е донякъде алтернативна, защото има диджериду и кахон – инструменти, които не се използват в българския фолклор. Но от друга страна изпълняваме песни, наследство от прабабите и прадядовците на нашите гайдари от родопския край. Това е изворът, от който черпим музика и идеи, затова мелодиите влизат надълбоко в душата на човек.

Една от задачите на BonBog „Тъпани и гайди” е да върне младите българи към корените им. Затова за своите изяви, най-вече през лятото, групата избира места сред природата – там музиката й се чувства най-добре. Всички свирят от сърце и магията се получава – българският фолклор увлича и кара публиката да заиграе в своеобразен транс.

Бяхме на доста фестивали през 2014 година. Местността Беглика бе едно от местата, които най-много ни хареса, наред с „Узана поляна фест”. Свирихме и на фестивал в Македония. Досега не сме виждали подобни формации като нашата, защото комбинацията между гайда и диджериду е уникална. Предстои ни участие на фестивала „София етно фюжън”, и двете му части. Първата е на 25 и 26 септември в столичния клуб Mixtape 5, а втората е месец по-късно. Към това събитие има и уъркшоп, в който всеки ще може да пробва да свири на гайда. Ще има и майстори на български народни музикални инструменти. Наред с ангажиментите усилено репетираме, защото мечтаем да издадем албум с наша музика. Две от песните вече са готови. В студио ни е по-трудно да работим, защото силата ни е сред хората, живото изпълнение е естествената ни среда.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05