Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бляскави успехи за България на Европейските летни игри на Спешъл Олимпикс

БНР Новини
Снимка: sobg.prosport-bg.net

С много надежди България изпрати своите спортисти за участие на Европейските летни игри на Спешъл Олимпикс от 9 до 20 септември в Антверпен (Белгия) и не остана излъгана. В съревнованията се включиха над 2000 атлети с интелектуални затруднения от 58 държави, подкрепени от своите треньори, семейства, приятели и 7200 доброволци. България бе представена от 16 състезатели на възраст от 16 до 37 години, които се включиха в съревнованията по боче, плуване, лека атлетика, тенис на маса и бадминтон. Те се завърнаха, натежали от медалите – цели 16: 8 златни, 6 сребърни и 2 бронзови. Летящ старт даде златото, спечелено от отбора по боче – игра, която се играе с осем топки – по четири за всеки отбор, които трябва да бъдат хвърляни максимално близко до целта – така наречената „палина”. Подробности за участието на отбора по боче и тънкости „от кухнята” разкри на пресконференция под звъна на медалите на българските спешълолимпийци Христо Христозов, национален директор на „Спешъл Олимпикс България”:

„Бочето е стратегическа игра, при която е много трудно членовете на отбора да не си пречат един на друг. Нашият отбор игра оптимално под ръководството на треньорката Яна Колева. При бочето на треньорите е забранено да дават указания по време на мача, за разлика от футбола, в който можеш да говориш каквото искаш от където искаш, стига да не е по повод на съдията. Затова е много сложно.”

Христо Христозов подчерта и специалния успех на щафетата, която се класира втора, и обясни: „Там има много голяма опасност участниците да стигнат до финала без палка и да бъдат декласирани, както се случи с много отбори в състезанието. За разлика от тях българските атлети показаха добри умения в предаването на щафетата и силен отборен дух”. Другите впечатляващи успехи на българските спешълолимпийци са в останалите лекоатлетически дисциплини, в бадминтона и плуването.

Специална благодарност бе изказана на спонсорите и Министерството на младежта и спорта, което тази година за първи път прие делегацията на Спешъл Олимпикс – преди заминаването за Антверпен, и заяви подкрепата си. От своя страна, заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов сподели пред талантливите спортисти следното:

„Аз ще си призная, че се чувствам малко не на място, защото не се чувствам достатъчно заслужил да съм тук, имайки предвид, че представлявам държавата, която, по мое мнение, не прави достатъчно за зависимите хора в България. Мисля, че ние, политиците, трябва да се позасрамим. Да говорим по-малко и повече да действаме. Знам добре доколко е достъпна средата за хората със специални нужди в България. Фактът, че малцина от тях имат възможност да спортуват активно и често пъти са игнорирани от обществото, от институциите, показва още колко има да вървим. Много ми се иска да бъдем малко по-добри. Да мислим и работим повече през душата и сърцето си, отколкото през политическите виждания и амбиции. Мисля, че така ще станем истинско общество.”

Движението Спешъл Олимпикс е създадено през 1968 г. от Юнис Кенеди Шрайвър и е признато от Международния олимпийски комитет, осигурявайки възможност за спортна изява на 4,2 млн. души с интелектуални затруднения в 32 олимпийски спорта в 170 страни. България се присъединява към движението през 1994 г. След прекъсване програмата стартира отново в България през 2003 г. и успешно развива сред българите с интелектуални затруднения 25 вида спорт: футбол, народна топка, баскетбол, кану-каяк, вдигане на тежести, голф, алпийски ски и др. Днес повече от 6000 атлети с интелектуални затруднения тренират в страната поне 2 часа седмично в близо 90 населени места. В програмата „Спешъл Олимпикс” активно участват и три български университета – НСА „Васил Левски“, СУ „Св. Климент Охридски” и ВТУ „Кирил и Методи”. Едно от предизвикателствата пред „Спешъл Олимпикс България” за 2015 г. е да увеличи с 25% българската квота и да участва успешно в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Лос Анжелис през 2015 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03