Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странджа, неразгадаемата

БНР Новини
Култовият комплекс Бегликташ е една от загадките на Странджа.
Снимка: Венета Николова

Едва ли ще откриеш по-диво и откъснато от цивилизацията място. А решиш ли да поемеш по пътищата му, които едва се провират сред гъстата растителност, можеш и да се изгубиш. Защото в Странджа господар е не човекът, а природата. В цялото й великолепие и непокорна красота!

Най-ранното свидетелство за крепостта Русокастро, открито сред нейните руини е един ранновизантийски надпис от VI век от н. е.

Познаваме я най-вече заради крайморските й селища Синеморец, Варвара, Царево и Лозенец, които през лятото се пълнят до изнемога с туристи. Малцина обаче се сещат да загърбят нажежения бетон и човешката гмеж, за да се насочат към вътрешността на планината. Сред гънките й човек може да попадне на изненадващи находки, като забравени от времето мегалити, оброчища или тайнствени светилища. Някои от тях са превърнати в туристически атракции, но повечето ще трябва сам да откриеш за себе си, прекосявайки гори тилилейски и голи, обгорени от слънцето поляни. Стръмна пътека криволичи по планинските чукари, край останките на римската крепост Русокастро и отвежда право в пещерата „Рускина дупка”, за която се предполага че е била тракийско светилище от V в. пр.Хр. Това дивно местенце, обвеяно с легенди за змейове и похитени девойки, е известно сред местните хора с чудодейните свойства на аязмото си.

Храмът „Св. Георги Победоносец” е бил изграден на мястото на по-стара църква.

Наблизо откриваш ремонтираната наскоро църква „Св. Георги Победоносец”. В нея можеш да запалиш свещ и да се отдадеш на философски размисли. Въобще в Странджа човек лесно се откъсва от битието си на стресиран градски жител, за да се потопи в друго измерение. А тук мистични и неразгадаеми останки от древността те дебнат на всяка крачка.

Култовият комплекс Бегликташ привлича туристи по всяко време на годината.

Удачен кът за досег с миналото и за медитация по изгрев слънце е мегалитното светилище Бегликташ на не повече на 5-10 км от крайморските ни хотели. Представлява великанска конструкция от каменни блокове. Ако се вгледаш внимателно ще видиш, че са били обработени от човешка ръка, която с учудваща прецизност е изсякла кръгове, вани, стъпала. Незнайно как, някои от тези камъни, тежащи десетки тонове, са били преместени и подредени в странни конфигурации с цел да се обособи свещено пространство за боговете. А срещу входа на това древно светилище е разположен тронът на главния жрец, на който всеки турист бърза да се снима. Учените предполагат че храмът бил използван без прекъсване в продължение на две хилядолетия, а дейността му вероятно е преустановена през V век с разпространението на християнството по нашите земи.

В местността Мишкова нива се намира уникален мегалитен комплекс, който все още се проучва.

И още една мегалитна структура разпалва фантазията на скитащия се сред странджанските чукари пътешественик. До феноменалния археологически комплекс се стига само пеш или с офроуд возило, не без напътствията на опитен гид. Отдалечеността му обаче не е никаква пречка за стотиците туристи, които всяка година предприемат истинска експедиция, за да разгледат местността Мишкова нива. В района се намира внушителен култов комплекс, използван като гробница на висш жрец, а после и като светилище на бог Аполон. Предполага се, че въпросната структура е служела за мавзолей на знатен тракийски владетел от V дo III век пр.Хр. Според учени, комплексът е бил използван от средата на второто хилядолетие пр.Хр. до късната античност. Но това, което привлича любителите на необясними явления, са археологическите разкопки в подножието на връх Градище. Според слухове и легенди, става дума за тайнствената гробница на египетската богиня Бастет, която, за да отмъсти на научната експедиция, дръзнала да наруши покоите й през 1981 г., изпратила на част от нейните членове прокоба и на някои и… смърт.

Разходката с лодка по река Ропотамо предлага среща с дивата природа на Странджа.

Но Странджа не е само мистика и история. Планината те грабва с аромата на диворастящи билки, с чуруликането на екзотични птички, както и с меките си извивки, разгърнати до хоризонта, като развеяна на вятъра коприна. А какво да кажем за вековните й гори? В сенчестите им пазви бълбукат водите на малки и големи реки. Велека и Ропотамо са най-атрактивни за туристите. Докато се плъзгаш с лодка по гладката им повърхност наблюдаваш костенурки, водни кончета и всевъзможни речни твари, както и необичайна за географските ни ширини лианоподобна растителност.

Между другото есента е чудесен повод да посетиш Природозащитния център „Пода” край Бургас. По време на миграция тук се отбиват представители на над 250 пернати вида, за да отдъхнат, да похапнат, а и да позират за снимки пред туристите. Яна Гочева от Българско дружество за защита на птиците разказва:

Природозащитният център „Пода” е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.

„На сезон могат да се преброят над 300 хил. мигриращи щъркела – т.е. това е горе-долу цялата европейска популация на белия щъркел! Освен това можем да се похвалим с много пеликани, с грабливи птици. Небето тук се изпълва с птици през април и след това наесен. Този комплекс от езера край Бургас е нещо, като оазис за техния миграционен път, затова е защитен, като част от европейската мрежа Натура 2000.”

Странджа с хилядолетните й светилища и сенчести гори, е оазис не само на птиците и на дивата природа, но и за всеки, който търси покой и път обратно към себе си. Планината те приканва да разгадаеш поне частица от непокорната й красота, обвеяна с тайнство и магия.

Снимки: Венета Николова

Регионът се популяризира по проекта „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10