Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждите инвеститори очакват политическа стабилност след изборите

БНР Новини
Снимка: aurubis.com

„Аурубис България” е един от най-големите чуждестранни инвеститори в България, при това в индустрията. От 2008 година до сега германският концерн е вложил около 500 милиона евро в модернизацията на медодобивното предприятие в Пирдоп. „Аурубис” е най-големият производител на мед и сярна киселина в Европа и световен лидер в рециклирането на мед. За България „Аурубис” е изключително важен инвеститор и работодател, когото политиците би трябвало да внимават да не разочароват с предизвикване на нестабилност и несигурност в икономическите условия. „Развитието на политическата обстановка в страната е тема, която компанията следи с особено внимание” – призна новият управител на „Аурубис България” Тим Курт в интервю за Радио България.

Снимка„За инвеститорите не само в България, а и навсякъде по света, е важно да работят в обстановка на политическа стабилност – казва Тим Курт. – Като голямо индустриално предприятие за нас е важно да работим с партньори, включително и политически, които да са надеждни и на които можем да се доверим. Важно е да се следва една определена линия и да не се отстъпва от нея. Това може да се постигне само при постоянство и стабилност на политическата обстановка в страната.”

По думите му, концернът продължава да изпитва затруднения във връзка със сложните административни процедури, които водят до закъснения в изпълнението на инвестиционните проекти. „Ако можем да направим списък на желанията си в бъдеще, той би включвал очаквани и предвидими цени на електроенергията, прозрачни структури и надеждни процедури”, обобщи Курт. Тези думи предполагат недоволство, но мениджърът бързо ги разсея – България е важен проект за концерна „Аурубис”, който има представителства в Европа и САЩ.

„Заводът в Пирдоп е второто ни по големина медодобивно предприятие след Хамбург. Дори само този факт показва, колко важен е проектът у вас – казва Тим Курт. – Освен това от гледна точка на разходите ни за транспорт и логистика за нас е стратегически важно да инвестираме в завода тук, защото имаме лесен достъп до суровини не само от България, а и от целия Балкански регион, а през пристанищата на Черно море и от други страни.”

Една от важните причини, „Аурубис” да стъпи на българския пазар през 2008 година със сигурност е и традицията на медодобивната индустрия в Пирдоп и Златица. Медодобивният завод е създаден в периода 1955-58 година и не е преставал да работи. Добре обучените кадри също са от значение за управителя на „Аурубис”.

Снимка„Разполагаме с прекрасни работници – хвали се Тим Курт. – А и намираме много добри партньори в региона и страната като подизпълнители, с чиято помощ успяваме да изпълним инвестиционните си проекти. Въпреки това ние сме ориентирани към бъдещето и подготвяме инвестиции в професионалното обучение на млади хора за нуждите на нашето производство.”

Въвеждането на т. нар. дуално професионално обучение беше приоритет за две предишни правителства, но е тема, която със сигурност ще остане водеща и за следващия кабинет. Въвеждането на изключително успешната германска система на професионално обучение и у нас всъщност е идея на Германо-българската търговско-индустриална камара, която години наред алармираше за оплакванията на нейните членове от липсващи кадри в различни области. Дуалната система изисква участието както на професионалните гимназии, където да се преподава теорията, така и на предприятия, където учениците добиват практическите си умения в дадена професия. А това е свързано с не малки разходи, поради което проектът в България все още е само на хартия. Големите компании, които по-лесно могат да отделят средства за професионалното обучение, вече подкрепиха идеята. „Аурубис България” има готовност от следващата учебна година да приеме първите ученици.

Снимки: aurubis.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31