Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийска филхармония открива новия си сезон

БНР Новини
Снимка: sofiaphilharmonie.bg

Софийска филхармония – доайенът на българските оркестри, е в навечерието на новия си, 86-ти концертен сезон. За пореден път съставът кани солисти от най-висока класа. Откриването е на 2 октомври в зала „България”. Публиката ще види и чуе пианистката Мария Меерович (Белгия), тромпетиста Сергей Накаряков (Израел) и мецосопраното Джени Ху (Австрия). В концерта участие ще вземе и Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, който празнува 70 г. от създаването си.

Сред гост-диригентите, които ще застанат пред филхармонията, са добре познатите Найден Тодоров, Любка Биаджони и Ангел Станков. Директорът на състава, Явор Димитров, разкри още някои от имената в афиша на сезон 2014-2015:

„Румънският диригент Тибериу Соаре ни е гостувал и преди. Начинът му на работа е много ползотворен за нас. Контактът е двупосочен – и диригент и оркестър работят с максимално желание. В концепцията ни за настоящия сезон e да представим музиканти, които живеят и се развиват в България. Наши солистки ще бъдат пианистките Борислава Танева и Даниела Андонова. Произведенията от родни автори отново са акцент. Това е основната линия, около която сме построили програмите си. И този сезон продължават концертите на органиста Велин Илиев – основна фигура в Софийска филхармония. Творец, който постоянно възражда забравени шедьоври, той винаги поднася по най-интересен начин концертите си на публиката.”

Предстоящият сезон на Софийска филхармония предлага на ценителите на класиката абонаментни цикли с любопитни заглавия – „Назад към бъдещето“, „Между Земята и времето“ и „Заедно в неделя“. Какви идеи са скрити в тях, разказва Явор Димитров:

„Ако се обърнем назад към изграденото от музикантите в миналото и потърсим дълбокия хуманизъм, заложен в нашето изкуство, тогава ще имаме бъдеще с ясен хоризонт. В наши дни, като че ли понятията добро и лошо размиват границите си. Всички виждаме и усещаме това тревожно явление. Много е важно да знаем, че нищо на този свят не е вечно, че изкуството трябва да бъде постоянно пресъздавано, да се възражда отново и отново. В противен случай Земята ще се превърне в пустиня.Такива са кодираните послания на цикъла „Между Земята и времето”. „Заедно в неделя” отразява желанието ни да творим заедно с публиката. Програмите ни са изградени от популярни, обичани произведения. Ще спомена един важен акцент – финала на международния конкурс за написване на симфонична творба „В седем осми”. С него на 10 октомври ще започна цикълът „Заедно в неделя“. Публиката решава как ще бъдат класирани номинираните композиции. Щастлив съм, че меценатът д-р Георги Лазаров и неговата фондация „Св. Георги” така милеят за българската музика. Силно се надявам, че от тази поредна „изложба” на симфонични произведения на фолклорна основа, ще се открои творба, която ще има дълъг живот в съкровищницата на българската художествена музика.”






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15