Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборната кампания – празникът на политиката

Снимка: БГНЕС

„Кампанията, като правило, трябва да бъде празникът на политиката, за разлика от по-прозаичното управление в останалото време”, категорична е доц. Анна Кръстева от Нов български университет. Според нея в тази кампания липсва не само виталност, тя е най-безличната от демократичните промени насам. Чувства се умора, чуват се само празни обещания. „Виждаме министри от едно абсолютно дискредитирано и провалено управление в листите. Това значи, че никакви поуки не са взети от политическите сили.”

За първи път кампания в социалните мрежи ще информира българите в чужбина за изборните секции, организацията на вота, ще ги мотивира да гласуват, с цел да бъдат активни участници във вземането на решение за бъдещето на България. Тя ще се провежда през Фейсбук. Повод доц. Кръстева да коментира възможно ли е в България да има е-политици и е-кампания. Тя е резервирана за е-политиците в българските реалии. Що се отнася до е-кампанията, доц. Кръстева дава за пример българите от чужбина, които са се доказали като „дигитални граждани” през тази година. „Видяхме висока гражданска мобилизация на българите в чужбина, която в ключови моменти беше в синхрон с мобилизацията в страната”. Нашите сънародници са били част от разбуненото гражданско общество и са се доказали. „Истинската уникалност на това гражданско общество е в това, че то е различно от партия, различно е от държава, различно е от правителство. Ако традиционно мислим политическите организации чрез техните лидери, този нов вид гражданственост, която е в интернет, няма лидер. От значение е оригиналността на едно послание и това колко души са го прочели, а не кой точно го е направил. Важно е колко души са се подписали под него, като са го препратили на своите приятели, към своите мрежи. Това е радикалното преобръщане – ние няма да се концентрираме отново около един месия. Улицата не търси нов месия, българското общество и българската демокрация нямат нужда от нов харизматичен лидер, те имат нужда от нови граждани, граждани, които са по-информирани, по-отговорни и по-мобилизирани.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05