Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представителният ансамбъл на Въоръжените сили 70 години представя българската музикална култура по света

БНР Новини
Представителният ансамбъл на Въоръжените сили днес.
Снимка: архив на ансамбъла

През годините на Втората световна война музикалният деец Драган Прокопиев си поставя амбициозната задача да създаде хор към Българската армия. Основаният от него състав е първообраз на днешния Представителен ансамбъл на Въоръжените сили, от който израстват поколения музиканти. Разказът на първия диригент на формацията Драган Прокопиев, съхранен в „Златния фонд“ на БНР, проследява началните й стъпки:




„Изграждането на един такъв ансамбъл е сложен процес. Започнах с формирането на хор. С професионален институт могат да се направят големи постижения в ансамбловото музициране. Използвах материалната база, която имах в Първа мъжка гимназия, където преподавах. Имах кабинет с около 120 инструмента. Пуснах съобщение във вестниците, че ще се проведе прослушване за създаване на професионален ансамбъл към Българската армия. Започнаха за идват кандидати от хоровете „Гусла”, „Кавал” и други. Повечето гледаха с недоверие на това начинание – не им се вярваше, че в България може да се основе професионален хор. Така с първите, които одобрих, започнах своята практическа работа по разучаване на репертоара.“


Ансамбълът на БНАВсеотдайността на Драган Прокопиев и старанието на хористите са възнаградени – в състав от 26 души под името Военен представителен хор ансамбълът изнася своя първи концерт през 1944 г. Следващата цел на неговия диригент е да привлече инструменталисти. Така постепенно се формира оркестърът към хора. В този обогатен състав Ансамбълът на БНА (Българската народна армия, както се нарича тогава) се представя в Музикалния театър през 1945 г. и получава възторжени отзиви. Голям принос за изграждането на състава има композиторът Асен Карастоянов, който написва специално за него около петдесет песни. С времето Драган Прокопиев успява да привлече някои от най-добрите гласове на България по онова време – Димитър Узунов, Никола Николов и др.

Не бива да пропускаме един важен детайл, пряко свързан с историята на Ансамбъла на БНА. През 1962 г. към Театъра на Народната  армия се  създава Армейският естраден  ансамбъл. С него са свързани някои от най-големите имена на българската забавна музика като Ирина Чмихова, Маргрет Николова, а на сцената му се поставят първите мюзикъли в България.

През  1977 г. този  Естраден  ансамбъл  става част от Ансамбъла за песни и танци на БНА.




От създаването си досега Ансамбълът на Българската армия е концертирал в страни от Европа, Азия, Южна Америка и Африка, като навсякъде получава висока оценка за своето изкуство. В началото на новото хилядолетие, вече с променена структура, той продължава своя творчески път. Сегашният състав включва мъжки вокален квартет „Армейска песен”, дамски фолклорен квартет „Ладена”, танцова формация "Алгара", дамски вокален квартет "Арми", а сред солистите й са едни от най-обичаните български поп изпълнители като Маргарита Хранова, Орлин Горанов и Росица Кирилова. През 2009 г. влиза в сила новото име – Представителен ансамбъл на Въоръжените сили, а само няколко месеца по-късно към състава са привлечени известните народни певци Гуна Иванова и Райко Кирилов. Това жанрово разнообразие оформя съвременния облик на формацията, която разпространява музикалната ни култура по целия свят.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10