Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биткойните печелят привърженици и в България

Снимка: архив

Още не е много ясно дали виртуалната валута биткойн е истинска валута, способна да замести държавните пари, още се водят спорове за нейното бъдеще, още са силни подозренията, че става дума за поредния балон като е-икономиката от преди няколко години например. Предпазливостта на властите по отношение на това ново разплащателно средство е напълно оправдана, тъй като то не се подчинява на досега известните и прилагани мерки за регулация и контрол, не е подвластно и на законите на валутните пазари. Всичко това не пречи биткойните да печелят популярност и все по-често да откриваме в световната виртуална мрежа нови възможности за тяхното използване. Защото всъщност това са само един вид електронни пари и те нямат книжен или пластмасов еквивалент, с който да плащаме в реални търговски сделки и обекти.

България не остана встрани от тази модерна съвременна тенденция. В началото на лятото даже беше създадена Българска биткойн асоциация /ББА/, в която членуват както физически лица, така и немалко фирми. Тя има за цел да популяризира, легализира и стимулира разпространението на това ново средство за плащане. Сред основателите е Павел Чорбаджийски, който е пожизнен член и на Bitcoin Foundation и се занимава активно с виртуалната валута от 2011 г. насам. Според него, ББА ще обединява привържениците на виртуалната валута и ще помогне на държавата при приемането и интерпретирането на Bitcoin в законодателството. Асоциацията ще защитава и правата на потребителите на Bitcoin и останалите криптовалути.

Биткойни обаче трудно се намират, не можете да отидете в банката или в обменното бюро и да поискате да си купите дигитални пари. Все още това остава за повечето хора истински технологичен подвиг и изисква немалко познания и умения в боравенето със софтуер и висококачествен хардуер. Феновете и инвеститорите в цифровата валута в България обаче намериха решение и на този проблем, инсталирайки и пускайки в действие първия битомат в София. От него като от банкомат могат да се купуват биткойни. За един месец работа устройството е продало виртуални пари на стойност над 5 500 евро.

Дори и да стават все по-лесно достъпни, биткойните продължават да са с ограничено поле на приложение. Доста държави по света, а и най-големите интернет магазини, все още изпитват противоречиви чувства към интернет парите и не проявяват голяма склонност да работят с тях. Тази предпазливост и този консерватизъм се наблюдават и в България, където търговците, които работят с биткойни, остават все още малобройни. Важното обаче е, че вече има такива – например ресторанти, магазини за електроуреди, хотели, общо около 50 търговци засега. По принцип консервативното министерство на финансите дори прецени за нужно да предупреди официално и специално данъкоплатците, че дължат данъци и за доходи, реализирани от търговия с биткойни.

България е малка страна, а биткойните са световна валута. Съдбата й в страната ще зависи следователно от големите пазари и инвеститори, за които изглежда пет години съществуване на биткойните не са достатъчно силен аргумент все още да вложат в тях своето доверие и да дадат тласък за тяхното развитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е трета в ЕС по ръст на строителството

На годишна основа строителният сектор в България е нараснал с 3,7% през март, а през февруари обемът му се увеличи с 4,2%. Страната ни се нарежда на трето място сред страните от ЕС с най-голям годишен ръст на строителството през март 2024 г.,..

публикувано на 21.05.24 в 17:02

БНБ затяга контрола върху отпускането на ипотечни кредити

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) разпореди на банките в страната да прилагат минимален набор от 6 показателя за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити , обезпечени с жилищни недвижими..

публикувано на 21.05.24 в 08:46

Съвет за икономически анализи: Нужни са специфични регионални политики

Нужни са регионални политики за справяне с дисбалансите в нивата на заетост и икономическа активност в различните области на България, отчитащи спецификите на конкретните региони. Това е препоръката, на базата на изследване на Съвета за икономически анализи..

публикувано на 20.05.24 в 14:53