Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е в траур

БНР Новини
Снимка: БТА

Днес в България е ден на национален траур в памет на 15-те жертви от взрива в предприятие за производство на боеприпаси край село Горни Лом, Северозападна България. Националните флагове на всички държавни институции са свалени наполовина. Повечето политически формации обявиха, че се отказват от публичните прояви, планирани за днешния последен ден от предизборната кампания. Във връзка с трагичния инцидент патриарх Неофит отправи съболезнователно писмо до близките на загиналите.

Какво се случи...

По първоначалните данни на разследващите взривът е бил в 16,58 часа на 1 октомври. Ужасът в Горни Лом продължава. Всички работници, които са били на смяна в два от цеховете за утилизация във военния завод „Миджур” край видинското село, са загинали на място – 13 мъже и 2 жени. Цветан Антов, който е енергетик в завода край село Горни Лом, разказва: „Това, което видях, беше страшно. Всичко беше потрошено, нямаше врати, прозорци, единственото, което направих, е да спра електричеството. Нагоре не ме пуснаха да отида". Той отбеляза, че се е работело без почивка по 24 часа в денонощието на 8-часови смени. За да си получат парите, работниците е трябвало да гонят норма при поръчка за утилизация на гръцки противопехотни мини. „Всички знаехме, че е опасно, но всеки търси парче хляб. Безработицата в този район е голяма.”

А знаете ли какво е заплащането? Само 240 лева. Рискуваш живота си действително за къшей хляб.

Мините са били докарани в цеховете за преработка само ден преди трагедията. Доставени са директно от Гърция със 7 ТИР-а. Първо в единия цех са обезвреждани детонаторите им, след това във втория цех са рязани на струг и от тях е извличан тротилът. Според хората от Горни Лом в предприятието край селото са работили 50 човека. Трагедията е факт. Питаме се – човешка грешка или неспазване на законите и правилата за работа?

Повечето от жертвите са млади хора на възраст между 25 и 40 години.

Човешката болка е огромна. Екип от професионални психолози, доброволци към БЧК, се отзова веднага на мястото на трагедията, за да помогне на почернените семейства. Чуйте още от Цветелина Петрова, директор на БЧК – Видин.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълтият код за опасни горещини остава в сила за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места в Източна България и планините ще превали. Минималните температури ще са между 17° и 21°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°...

публикувано на 09.07.24 в 19:25

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11