Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международните наблюдатели: отново апатия, недоверие в политическите партии и купуване на гласове на изборите

БНР Новини
Одри Гловър и Дорис Фиала
Снимка: БГНЕС
Макар парламентарните избори на 5 октомври в България да бяха добре организирани и проведени, международните наблюдатели са разтревожени от забелязаната апатия и недоверие на избирателите към политическата класа, както и продължаващото купуване на гласове.

„Изборите се проведоха на фона на политическа и икономическа криза, в атмосфера на разочарование и недоверие в политиката. Забелязваше се умора сред избирателите, които не вярваха, че гласът им може реално да доведе до някаква промяна”, обобщи впечатленията си г-жа Одри Гловър, която оглавяваше екипа наблюдатели от ОССЕ. Тя изтъкна още липсата на предизборна кампания по същество и слабия интерес към нея от страна на медиите с изключение на платените репортажи. Така по-малките партии и независимите кандидати нямаха равен достъп до широката публика. Особено в печатните медии, допълни тя, нямаше подробно покритие на случващото се през изборната кампания, напълно липсваха разследващи и аналитични материали и по този начин беше ограничена наличната информация за гласоподавателите. Ако на тези проблеми не се обърне сериозно внимание, ще продължим да наблюдаваме сериозен отлив на избиратели и липса на доверие в изборите и политическия процес като цяло, заключи г-жа Гловър. И добави:

„Нерешаването на острите проблеми може да се тълкува като отражение на един климат на безнаказаност и липса на отчетност. Хората, с които разговаряхме, твърдят, че това се дължи на дълбоко вкоренените връзки между бизнеса и политиката. Тези избори бяха белязани от липса на успешни мерки по отношение на постоянно наблюдаващите се проблеми в изборния процес, а също и липса на отговор по отношение на притесненията на гласоподавателите.”

Наблюдателите посочиха, че от получените над 300 сигнала за нередности в МВР, само за 52 са започнали досъдебни процедури и едва по 2 от тях се е стигнало до присъда.

Коментирайки купуването на гласове и контролирания вот, г-жа Дорис Фиала, ръководителка на групата наблюдатели на ПАСЕ, посочи главните предпоставки за това – бедността, необразоваността и непознаването на официалния език. Тя подчерта, че България трябва да се бори за разсейване на „негативния си имидж на държава, която е на последно място в Европа по напредък по отношение на прозрачността, борбата с корупцията и върховенството на закона“.

Във връзка с разнородния състав на бъдещото НС с участие на 8 партии, г-жа Фиала препоръча:

„В нашите очи единственият изход от настоящата политическа безизходица би бил да се покаже политическа зрялост и обединение върху националните приоритети, надскачайки късогледите политически интереси.”

Във връзка с проблемите, свързани с осигуряване на условия за гласуване на многобройната българска диаспора в чужбина, Дорис Фиала апелира:

„Казвам го от дъното на сърцето си, трябва да направите всичко, за да няма изтичане на мозъци и на сърца, т.е. на любов към вашата страна. Защото когато напускате страната си вие не можете да я промените. Вие трябва да се борите за страната си тук, чрез неправителствените организации, чрез опити да влезете в политиката и най-важното – да не се отказвате. Искам силно да ви окуража за това.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зообиблиотека събира в София читатели - любители на животните

Първата зообиблиотека в България се организира днес, 24 август, от 10:00 ч. от Столичната библиотека в партньорство със Зоологическа градина – София. До езерото в столичния зоопарк любителите на животните и книгите ще могат да разгледат изложбата..

публикувано на 24.08.24 в 06:30

Горещините продължават и в събота

В събота ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но няма да вали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за..

публикувано на 23.08.24 в 19:05

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03