Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в Топ 10 на предпочитаните дестинации за аутсорсинг

Снимка: архив

Аутсорсинг индустрията е един от най-бурно развиващите се сектори в българската икономика през последните години и е нараснала с 16% през първото полугодие на 2014 г. Според представители на бранша растежът за цялата година ще е 25%. Близките перспективи изглеждат също положителни. Аутсорсинг индустрията генерира около 3% от БВП на България и по данни на бранша до три години направлението ще реализира до 1 млрд. евро оборот. В момента мащабите са по-скромни и най-големите 15 компании в сектора за изнесени услуги, класирани от бизнес вестника „Капитал”, са имали оборот от над 240 млн. евро през миналата година, като приходите им са нараснали с 13%. За топ 15 са работили почти 11 хил. души от всичките около 20 хиляди заети в бранша в цялата страна.

Думата аутсорсинг е английска и преведена на разбираем език означава изнасяне и прехвърляне на някои дейности на дадена фирма на друга компания – най-често това са финансови и счетоводни услуги, разни дейности по управлението на човешките ресурси, връзки с клиенти, разработка на софтуер. В голяма част от случаите обаче става дума за така наречените кол-центрове, които обслужват по телефона, без значение къде точно се намират, клиентите на дадена фирма в международен мащаб. Ако например един испански клиент на американския гигант Hewlett Packard иска да постави някакъв въпрос, свързан с някои от услугите или продуктите на фирмата, нищо чудно да се окаже, че всъщност звъни в кол-центъра на компанията в София. Десетки са вече примерите в това отношение и изнесените центрове не са вече само в столицата София, а има и в Пловдив, Велико Търново, Варна.

Сред глобалните фирми за аутсорсинг на услуги и дейности, присъствие в страната имат такива имена като американската Concentrix Corporation, IBM, TeleTech, Coca Cola, Adecco и още десетки други малко или повече известни на широката публика.

Неслучайно, в редица международни изследвания, посветени на аутсорсинг индустрията, България се нарежда на едни от челните места в световен мащаб. Според класация на авторитетната консултантска компания AT Kearney страната ни е на девето място в света и е единствената държава от Европа, която се класира в Топ 10. България е сред водещите дестинации в региона на Централна и Източна Европа с най-голям потенциал да привлича инвеститори в аутсорсинга на бизнес процеси. София и Варна, редом с Белград, Букурещ и големите полски регионални центрове са сред най-големите “играчи” на регионалния пазар и са идеални локации за изграждането на нови центрове за аутсорсинг, посочва от своя страна друга известна анализаторска фирма Colliers International.

 Причините големите в аутсорсинг бранша да предпочетат България за развитие на своите бизнес и високотехнологични услуги са най-различни – от супер бързия интернет до съвременните и не скъпи офиси, от човешките ресурси, ниските разходи за труд до членството на страната в ЕС. Според навлизащите в България играчи голяма притегателна сила са езиковите умения на българските служители – от страната се покриват услуги за външни клиенти на десетки езици.

В близките 10 години аутсорсингът има голям потенциал за развитие в България. Ако успеем да представим страната ни по най-правилния и верен начин, ще успеем да разсеем съмненията около митовете, че у нас няма подготвени кадри, а и че липсва добър инвестиционен климат, уточнява Министерство на икономиката. Това се потвърждава и от данните, според които засега в региона присъстват под една трета от водещите световни компании в сектора и тепърва ще се правят усилия за тяхното привличане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53