Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 процента от работещите българи живеят под прага на бедността, производителността е най-ниската в Европа

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Още една класация постави България на последното място в Европейския съюз по доходи. Българите получават не само най-ниските заплати в Европа, но и са с най-ниската производителност на труда. Около 30 на сто от работещите живеят под прага на бедността. Това показва проучване на фондацията на ЕС, която изследва качеството на живот.

В България средното годишно възнаграждение на работещите е около 6200 евро, което ни нарежда на последното място в общността. Сумата включва заплатата на работника и социалните вноски от страна на работодателя. Всяко четвърто домакинство у нас живее с под 60 процента от средния доход в страната. В ЕС това важи за всяко шесто домакинство.

Пред България по средни годишни доходи са Румъния, Латвия, Литва и Полша. В тях средното годишно възнаграждение е под 10 000 евро. На другия полюс в класацията са Норвегия, Люксембург, Белгия и Дания – там средната заплата на година е около 60 000 евро, или над девет пъти повече от това, което получават българите.

България е на последно място и по производителност на труда. За 2012 г. всеки работник е изработил средно по около 12 000 евро от брутния вътрешен продукт, а в Норвегия, където производителността на труда е най-голяма, се падат по 145 000 евро на работещ. В Люксембург сумата е 117 000 евро. Според последните официални данни производителността на труда се покачва с 1.7 на сто на годишна база. Всеки работещ у нас създава средно по 6.7 евро на час. Ако данните обаче се съпоставят с края на 2013 г., то се отчита намаление. В края на четвъртото тримесечие на миналата година всеки зает е създавал средно по 8 евро от брутния вътрешен продукт за един час работа, разходите за който са се увеличили във всички страни-членки в последните шест години. Средният ръст е с 2.4 процента годишно. У нас тези разходи са се увеличавали с около пет на сто на година. В Румъния е регистрирано най-значителното увеличение от 16.5 процента. Най-ниският ръст е в Германия – с 0.7 на сто.

На фона на тази нерадостна картина може все пак да се каже, че и равнището на цените и издръжката на живота в България са доста под средните нива в Европа. Някои експерти посочват, че стоките и услугите в страната са средно с около 60-70 процента по-евтини, отколкото в другите развити страни в Евросъюза. Това важи особено за някои стоки от първа необходимост, публичния транспорт, горивата, общественото хранене, както и за цените на недвижимите имоти и наемите. Всичко това е известна утеха за ниското жизнено равнище на преобладаващата част от българското население, дори и това, което има работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45