Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен музикален фестивал „Жълтите павета” започва в София

Снимка: paveta.bg

На 10 и 11 октомври театър „Българска армия” в София ще се превърне в музикална сцена. Причината е Теодосий Спасов, който събира на едно място изпълнители от всички балкански страни. Меломаните ще чуят широкоспектърна музика – от фолклор, през уърлд, до джаз, подчинена на импровизацията. За два дни театърът ще отвори врати за първото издание на Международния музикален фестивал „Жълтите павета”, подкрепен от Столична община. Повече подробности ще разберем от Иван Минчев – съорганизатор на събитието.

В Театъра на Армията публиката ще чуе програма, изцяло подготвена от Теодосий. Събират се на едно място негови „братя по оръжие”, в случая музиката е това оръжие. Тя обединява приятели с които той е свирил в различни проекти през годините. Характерното обаче за тези музиканти е, че те отдавна са извоювали своето място както на европейска, така и на световната сцена. Първия ден гостува сръбската етно-фюжън формация „Васил Хаджиманов Бенд”. До сега инструменталистите имат издадени пет албума, три от които са златни. Канили сме ги преди време и на пловдивския джаз фестивал. Интересно е, че тук техен гост ще е вокалът Байрам Киноли от Косово. Това е доказателство, че в музиката няма нито етнически, нито политически граници. Втората група, която публиката ще чуе през същата вечер, е на Костас Теодору. Той ще представи проекта си – „Изгубена антропология“. Гръцкият басист е добре познат на българския джаз меломан от записания с Теодосий Спасов преди години проект – „Балкански коне”. Да припомня, че той постави началото на балканската колаборация между етно и джаз музика. Двамата изпълнители имат издаден съвместен албум в Гърция. Сега тук на сцената на театъра Костас Теодору ще ни изненада с нови пиеси. В тях ще чуем пиано, тромпет и бая́н (специфичен инструмент за Източна Европа, наподобяващ акордеон, но от двете страни е с бутони, без клавиши). Гост ще бъде Изет Кизил (перкусии) от Турция.

Какво ще се случи на втория ден на Международния музикален фестивал „Жълтите павета”, отново разказва Иван Минчев:

Теодора Енаке-АйшаЗа първи път в България гостува румънската певицата Теодора Енаке-Айша. Това е най-известната джаз изпълнителка в северната ни съседка в момента. Тук ще представи проекта си „Впечатления от Пангея” в който свирят Даниеле Ди Бонавентура (бандонеон) от Италия и Гасан Буз (перкусия) от Ливан. За финал на фестивала сме оставили проекта „Хемус колектив“. Той също събира музиканти от различни националности. Заедно с Теодосий ще изпълнят пиеси от съвместния им албум „Бягство от действителността“. На корицата му са изобразени жълтите павета от нашата столица. Оттам Теодосий взе идеята за името на този фестивал.

Теодосий Спасов и  „Хемус колектив“Идеята за създаването на проекта „Хемус колектив“ е да се съберат музиканти с балкански произход, отдавна реализирали се като имена извън родината си – споделя Теодосий Спасов. – Боян Зулфикарпашич, по-известен като Bojan Z е със смесена кръв – босненска и сръбска, учил е в Париж и живее там. Обявен е за „най-добър джаз музикант на Европа“ за 2005г. Мартин Гаконовски (контрабас) е от Скопие, но живее в Кьолн. Биографията му включва участие в повече от 80 албума на различни изпълнители от световната сцена. Барабанистът Костас Анастасиадис е роден в Килкис (Кукуш), завършил е в Калифорния и сега живее в Гърция. Той прави революционен метод в свиренето на ударни инструменти, което става причина Музикалният институт в Холивуд, който е завършил, да учреди специална награда на негово име. Музикалните умения на тримата са универсални, свободно и с вкус те сместват стилове от световната музикална култура.

В първия албум на проекта „Хемус колектив“ – „Бягство от действителността“ са включени осем авторски композиции. Създадени са специално за проекта и са записани в България.

Всяка вечер след концертите в театъра на Армията, ще има джем сешъни в клуб Максим: на 10 октомври с „Миро Турийски квартет“ и на 11 октомври с „Шибил Бенев трио“.

Снимки: paveta.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15