Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново напрежение между София и Москва

Снимка: архив

След започналата преди месеци сага, свързана с проекта за газопровода „Южен поток”, през изминалата седмица се оформи друга тема, около която отново започнаха да прескачат искри между София и Москва. Началото бе във вторник, когато служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, без видима причина или повод, заяви, че руските изтребители и бомбардировачи минават в историята и така ще се сложи край на зависимостта на българските ВВС от Москва. По думите му България, страна-членка на НАТО, може да придобие 8-10 бойни самолети от нов тип.

В пресата веднага изтече информация, че става въпрос най-вероятно за машини втора ръка, американските F-16 или европейските Eurofighter. Спряга се все пак и опцията да се закупят нови шведски машини Gripen. Друг е въпросът дали един служебен министър с мандат около три месеца би трябвало изобщо да се произнася по дългосрочни стратегии от компетенциите на парламент и редовно правителство.

Отказът на София априори от руските Миг-ове при хипотетичен търг за закупуване на самолети явно раздразни Москва, която продава своите военни машини в половината свят. Но нямаше официална реакция. Примамката хвърли руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, който в профила си в Туитър написа между другото „Някой си Шаламанов убеди премиера Близнашки за пореден път да предадат Русия… в полза на изтребители втора употреба”. На въдицата се хвана българският външен министър Даниел Митов, който, вместо също да използва Туитър или нещо подобно, официално заяви, че България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения и не дължи обяснения пред трети страни. Веднага руските издания с ирония го цитираха, особено в частта за самостоятелните решения на суверенна държава, която е членка на НАТО.

Искри между София и Москва прехвърчаха и по друг повод. В интервю за германския „Франкфуртер алгемайне цайтунг” българският президент Росен Плевнелиев квалифицира Русия като „националистическа и агресивна държава”. Официалната реакция, този път на Москва, не закъсня. Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич определи думите на Плевнелиев като „недопустима реторика в угода на моментната прозападна конюнктура, която потъпква вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България”.

Редица наблюдатели, не само в България, констатират с изненада, че най-бедната и корумпирана страна в ЕС, и допреди 25 години най-верен сателит на СССР, сега е сред русофобите в НАТО.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35