Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва политическата рулетка за ново правителство на България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Само след ден, в понеделник, партия ГЕРБ, която спечели най-много гласове на изборите, започва разговори за съставяне на ново правителство с останалите седем формации на бъдещия парламент. Предстоят преговори в две фази от по седем дни, при много сложна конфигурация на силите. В новия парламент ще има два пъти повече политически сили, отколкото в предишния. Дясната партия ГЕРБ ще разполага в него с пет места повече, отколкото общия брой на местата на Социалистическата партия и Движението за права и свободи. Още преди разговорите ГЕРБ заяви, че не би приело от ДПС подкрепа за правителството си. ГЕРБ смята, че не е възможна широка коалиция със социалистите, по подобие на съществуващите в Европа коалиции между десница и левица, защото в случая на България този път такъв коалиционен кабинет би бил нестабилен, заради двойно по-ниския резултат на левицата. Самите социалисти са раздвоени дали да подкрепят едно правителство на ГЕРБ, а пък ГЕРБ смята, че подкрепа без участие в правителството не би била реална подкрепа. На реална подкрепа ГЕРБ може да разчита от страна на по-малките пет парламентарни сили, но и там картината е неясна. Има една лява формация – партия АБВ, две националистически – Патриотичен фронт и Атака, една определяща се като центристка – новата партия България без цензура, и една дясна – коалицията Реформаторски блок. Като дясна формация Реформаторският блок би подкрепил кабинет съставен от ГЕРБ, но пък една от съставните му сили – Демократи за силна България, настоява премиер на кабинет да не бъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов пък държи да е премиер. И така нататък… В навечерието на предстоящите разговори Борисов резюмира, че преговорният екип на партията му ще преследва целта да бъде съставен коалиционен кабинет на споделената отговорност без БСП и ДПС, и с ясно подписано споразумение. Под правителство на споделената отговорност Борисов разбира правителство, в което коалиционните партньори имат свои министри. Задачата за съставяне на новия кабинет е толкова сложна, че мнозина се чудят дали има решение. Ако обаче решение не бъде постигнато, страната би изпаднала в още по-остра политическа криза съчетана с икономическа в условия на зима. Както и да бъде определян отсега, бъдещият кабинет е възможен единствено като кабинет на компромиса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11