Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2014 – успешна година за българската спортна стрелба

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Много събития изпъстриха календара на стрелците и белязаха с успех 2014 г. Такава е равносметката на Българския стрелкови съюз с председател действащият състезател Мария Гроздева – двукратна олимпийска и многократна европейска шампионка. Освен традиционните турнири за световната купа и Европейско първенство, тази година в Испания се проведе и Световно първенство, което в стрелбата се провежда веднъж на 4 години. Младият състезател Самуил Донков спечели първата квота за България за Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г., като зае 8 място на 10 м. пистолет на Световното първенство. Надеждата на България Антон Ризов завърши шести в дисциплината 10 м. пушка на Европейското първенство в Москва. Шампионката от младежките Олимпийски игри в Нанджинг Лидия Ненчева осигури за България и бронз при девойките в стрелбата на 25 м. пистолет на Световното първенство за младежи и девойки в Испания. И трениращият отскоро Александър Тодоров показа добри резултати при юношите – бронз от Европейското първенство в Москва, 4 място на Олимпиадата в Нанджинг, 5 място на световното първенство.

Ето оценката на Мария Гроздева за изминалата година:

„Безкрайно съм щастлива, че вече имаме олимпийска квота. Ще направим каквото зависи от нас за добрата подготовка на талантливия Самуил Донков за Олимпиадата, – обеща Мария Грозева. – Надявам се да вземем още квоти. Тази година като цяло беше много успешна за Българския стрелкови съюз. Антоанета Бонева спечели 3 медала от световни купи. Но имаше малшанс на Световното първенство, като зае седмо място. Ако беше шеста, щеше да е с квота. Но имаме още шансове – през 2015 г. има световни купи и европейско първенство, на които ще се раздават още квоти. Надявам се, че ще получим поне 4-5 квоти”.

Самуил Донков„Имам силите и възможността да чуя химна от стълбичката”, – сподели Самуил Донков очакванията си от Рио-2016 г. А Мария Гроздева допълни:

„Искам да кажа за големия успех на Самуил Донков. Това момче не може да се отдаде изцяло на стрелбата. Тренира максимум 2-3 пъти седмично, защото обстоятелствата в живота го карат да работи като дърводелец в мебелна къща – доста трудна работа, от която ръцете му се натоварват. Ще правим постъпки да го военизират, за да може да се отдаде изцяло на тренировките. Той постигна голям успех, защото с толкова малко тренировки показа, че е голям талант и се пребори да влезе при мъжете във финал на Световно първенство”.

Веселин Петков, треньор на успешния български стрелец Антон Ризов, споделя, че сред проблемите в този спорт са липсата на тренировъчни бази и невъзможността да се тренира със съвременни електронни мишени.

„Изключено е да се направи нормална подготовка без електронни мишени. Особено за финалите, – подчертава Димитър Тодоров, спортен директор на Българския стрелкови съюз. – Ако Самуил имаше възможност поне половин месец да тренира с електронна мишена за финал, с неговите качества щеше да има медал от Световното първенство”.

Проблемът с мишените възниква след като раздираната от противоречия Българска федерация по спортна стрелба с председател Камен Шишманов е изключена от структурите на Българския олимпийски комитет, и на нейно място е приет Българският стрелкови съюз на Мария Гроздева. Но закупените с държавни пари мишени остават под катинара на Федерацията.

„Правим постъпки при министъра на спорта за закупуване на нови електронни мишени за 100 – 105 хил. евро, за да можем да работим, а в същото време 90 мишени, купени от държавата, стоят заключени в Българската федерация по спортна стрелба. Оттам първо ни поискаха наем от 5 300 евро, за да ги ползваме за месец и половина в подготовката за Световното първенство, а после се отказаха, защото нямали право на търговска дейност”, – разкрива Валери Григоров, личен треньор и съпруг на Мария Гроздева.  Надяваме се, че държавата няма да търпи тази нелепа ситуация и ще се намеси в спора за благото на българския спорт. А също, че младите български стрелци ще имат възможността да докажат, че златното поколение в българската стрелба – двукратните олимпийски шампиони Таньо Киряков и Мария Гроздева, имат достойна смяна.

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02