Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица от въпросителни

Снимка: архив

Тази седмица се провеждат консултациите на спечелилата най-много депутатски места партия ГЕРБ с останалите седем политически формации, които оформят представителството на бъдещия парламент. Очаквано в понеделник преговорите с БСП приключиха без споразумение за коалиция. Не само защото от ГЕРБ бяха заявили, че не е възможна широка коалиция със социалистите, по подобие на съществуващи такива между десница и левица в Европа, поради огромната разлика в депутатските мандати. Това би довело до нестабилно управление. След преговорите се оказа, че има двойно повече несъвпадение на възгледите по основните приоритети на ГЕРБ, отколкото съвпадения.
Оказва се, че въпросителните пред очакваното българско правителство застрашително се увеличават.

В интервю за Радио България доц. Антоний Гълъбов – преподавател в департамент „Политология“ на Нов български университет, прогнозира:

„За мен най-добрият вариант на следващо управление е програмно правителство с ясно дефинирани програма и срокове на мандата си, каза той. Да бъде внесено с мандата на ГЕРБ и с ясна партийна подкрепа в НС. Това е формулата, която би могла да ни позволи да избегнем риска на непосредствени следващи парламентарни избори и едновременно с това да отговори на тежките въпроси, които поставят под съмнение качеството на живот на българските граждани в следващите месеци. За съжаление ГЕРБ структурира преговорите за съставяне на правителство, а не за изграждане на трайна парламентарна подкрепа за определени решения. Става дума на първо място за актуализацията на бюджета, за размера на необходимия държавен дълг, за да бъде осигурена тази актуализация; за заемането на ясна позиция по отношение на КТБ и неутрализирането на този огромен риск за банковата система; за съставянето на следващия бюджет, който трябва да бъде внесен до 30 ноември т.г. в НС. Имаме ясен дневен ред, по който трябваше да се водят преговори. Вместо това, се водят общи предварителни консултации за допирни точки, за реформи, които могат да отнемат от 6 месеца до 6 години. Струва ми ми се, че тази първа седмица ще премине по-скоро в консултиране на позиции. Ако тези позиции бяха ясно заявени в предизборната кампания, можеше директно да се върви към постигане на съгласие“.

Естественият кабинет би бил с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, е прогнозата както на доц. Антони Гълъбов, така и на проф. Петър-Емил Митев, ръководител на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

„Може да участва и АБВ, продължава проф. Митев. Не го изключвам. Защото отношенията между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на АБВ Георги Първанов (президент на страната 2002-2012) са друг тип отношения, в сравнение с тези на Борисов с бившия лидер на БСП Сергей Станишев. Електоратът на новата партия би приел едно такова сътрудничество, за разлика от този на БСП. Предсрочните избори са доста вероятни. Няма гаранции, че независимо формата, коалицията ще бъде стабилна.“

Според проф. Петър-Емил Митев е необходимо съгласие по темите, които спомена доц.Гълъбов, като прибавя още една – здравеопазването. „Бойко Борисов бягаше от реформата на здравеопазването, защото е свързана с непопулярни мерки. Сега повече не може да се бяга“, каза професорът.

Ден преди консултациите с ДПС, които започват във вторник, лидерът на движението Лютви Местан заяви, че се отказват от участие във властта, но ще подкрепят еднопартийно правителство на ГЕРБ на малцинството. Той предупреди, че има опасност стабилността в страната да бъде нарушена, ако в управлението влязат крайно националистически формации, изтъквайки, че това е по-лош вариант дори от нови избори до края на годината.

„Това не е ново, коментира проф. Митев. – Местан заяви същото и преди изборите. ДПС цели съучастие и ГЕРБ ще бъде зависим от движението. Това означава, че Бойко Борисов няма да може да бутне техните хора по места, или техните икономически интереси“.

„Позицията на ДПС, часове преди началото консултациите с ГЕРБ, е многозначителна“, е становището на доц. Гълъбов.

„Така че, влизаме в една решителна фаза на тези консултации, продължи той. Ако не бъде променена геометрията на преговорите, ако тя не бъде съсредоточена върху много кратък, до пролетта на следващата година дневен ред, може да застраши общото постигане на съгласие. Както е декларирано от двете страни, нито ГЕРБ, нито ДПС желаят да управляват заедно – по много причини. Първият коалиционен партньор не може да бъде ДПС, според самите избиратели на ГЕРБ. Ситуацията се влошава. Алтернативата, към която ДПС подтиква ГЕРБ, освен еднопартийно правителство на малцинството, е опит за търсене на координация и сътрудничество с коалицията „България без цензура“. Това изглежда по-удобно за ГЕРБ, доколкото би могло да тушира напрежението, свързано с крайния национализъм, но от друга страна отваря други много тежки дилеми пред едно бъдещо управление между ГЕРБ, РБ и ББЦ“, каза доц. Антоний Гълъбов.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00