Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят на играчките „Киндер сюрприз” започва в Пловдив

Снимка: архив

Милиони деца по света всеки ден се радват на играчки-изненади в шоколадовите яйца „Киндер сюрприз”. За усмивките на малчуганите допринася и една пловдивска фирма. Оказва се, че голяма част от пластмасовите сюрпризи не биха били реалност, ако машиностроителната компания от южна България, не функционираше. Защо ли? Ами много просто, шприц-формите за детските играчки се изработват в Пловдив. Изискванията за направата на матриците са големи, но родната фирма успява да отговори на предизвикателството.

Българската компания успешно измести от пазара английска фирма за производство на метални спирали и германска за печатни платки. Оказва се, че вторият по големина град у нас, заема добри позиции на световните пазари, благодарение на местна компания, която върти бизнес за милиони.

Пловдив е известен като важен търговски център. Нищо чудно, че в града под тепетата всяка година се провежда най-голямото техническо изложение, на което участват дружества от цял свят. Затова избраният за Европейска столица на културата през 2019 г. град, привлича интереса на много производители в различни сфери на индустрията. Един от партньорите на външните компании в областта на машиностроенето е Българска индустриална група АД (БИГ). С производството си на метални спирали, то заема престижното четвърто място в световната класация на фирмите, занимаващи се с това.

За пътя на успеха в тези трудни времена, в интервю за Радио България, разказва изпълнителният директор на БИГ, Димо Зафиров:

„Най- голям обем на нашето производство са металните спирали за подвързване, които се считаха за нещо дребно и не толкова голямо като пазар. Когато ние започнахме да ги изработваме и продаваме стана ясно, че достигаме второ-трето място в Европа и всъщност е рентабилно да се произвеждат такива неща.”

Първоначално пловдивската фирма стартира с екип от трима души, а днес те са 140. През годините броят на работещите не се е изменял особено много. „Причината за това е, че трудно се намират квалифицирани кадри, които знаят да правят нещата така, както се иска на качествения пазар”, споделя още директорът на компанията.

Трудно ли се осъществява партньорство между България и чуждите компании?

„Това е дълъг процес. Приблизително от сто разговора за поръчки, шест приключват успешно. До сега никой не е имал опасения от типа на: В България ли ще се произвежда, защо там, сигурно ще е некачествено…” Напротив! Мога да кажа, че тези металните спирали, които произвеждаме са с под 0,00001 % рекламации. Това е така, защото сме изградили добра система за контрол”, обяснява г-н Зафиров.

Друг фактор, който ни убеждава, че холдингът е на световно ниво е отражението от финансовата криза. За българската фирма големи последици няма! „Слава Богу, запазихме нивото. Очакваме скоро да тръгнем пак нагоре, след като Европа вече осезаемо започва да се стабилизира”, коментира директорът на БИГ Димо Зафиров.

Любопитно е определението, което успешният директор дава за българската икономика:

„Жилава е българската икономика. Успява да устои с много труд на всички сътресения, които ни се случват. Далеч съм от мисълта, че ситуацията е само с песимистични нотки. Има достатъчно примери, които показват положително развитие. При едни други условия изцяло бихме могли да сме на нивото в Европа. Не трябва предварително да слагаме рамките, казвайки, че това е България и не става, че не можем да се справим. Трябва да мислим като европейци!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05