Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Плевнелиев пожела новия парламент „да тръгне с летящ старт”

Снимка: БГНЕС

43-ото НС ще остане в аналите на парламентарната история като първото, след демократичните промени, с най-много парламентарни политически формации и най-късно свиканото за последните пет мандата – то ще заработи 22 дни след изборите.

Новият парламент, съставен от 8 политически формации, ще бъде свикан на 27 октомври. Датата бе определена от президента Росен Плевнелиев в сряда след политически консултации, на които повечето парламентарно представени политически формации са настояли за 20-22 октомври.

„За мен това е добрата дата и много искам и с нея да бъде внимателно разбран моят аргумент, че има много спешни задачи за решаване, но най-важната от всички е 43-то Народно събрание да тръгне с летящ старт, с добре подготвени решения, каза държавният глава. След като Народното събрание се структурира, ще връча мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена политическа сила.”

Президентът Плевнелиев информира, че на срещата с парламентарно представените политически сили са обсъдени задачите, с които депутатите трябва да се заемат без отлагане:

„Някои от тях са подготовката и приемането на актуализацията на бюджета за 2014 г., подготовката на бюджета за 2015 г., както и гарантиране на финансовата стабилност чрез решаването на казуса с Корпоративна търговска банка, подчерта той. Има много други спешни въпроси, като прилагането на някои европейски директиви, включително и тази за гарантиране изплащането на застрахованите по закон в Европейския съюз, включително и в България, депозити до 100 хил. евро на българските граждани.”

Президентът Плевнелиев апелира при старта на новия парламент да се приеме декларация за неговите приоритети.

Също така призовах и за декларация, която да бъде приета от 43-тото Народно събрание в началото на неговата работа, за широко политическо съгласие за реформи, продължи той. Реформите не могат повече да бъдат отлагани. Те са повече от ясни и се отнасят за пенсионното дело, здравеопазването, енергетиката, държавната администрация, както и в сектор „Сигурност“ и в правната система. Мисля, че има пълен консенсус по тези реформи.”

След като узнаха датата, на която ще започне работа 43-ото Народно събрание, повечето от политиците, които участваха в срещата с държавния глава, заявиха, че време за губене няма. Лидерът на БСП Михаил Миков: 

„Няма време за бюджет, няма време за тези необходими решения, които гражданите очакват, каза той. Поисках от президента да ни бъде предоставена информация за действителното състояние по изпълнението на бюджета, защото всички говорят за актуализация. Второ, аз смятам, че кабинетът, който ще бъде избран от парламента, трябва да носи отговорността, както по отношение на евентуална актуализация на бюджета за тази година, така и по отношение на закона за държавния бюджет за 2015 г.”

Румен Петков от АБВ обяви, че не трябва да се допуска забавяне в работата на Народното събрание: 

„Всяко забавяне няма разумна аргументация, каза той. Горещо настояваме да бъде направена оценка на служебното правителство. То направи много бели, решения в кадрови план, които са изключително немотивирани, както и поемане на стратегически ангажименти за България, което е вредно.”

Бързо начало на парламента поискаха Божидар Лукарски от Реформаторския блок и Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт:

„По никакъв начин не трябва да се работи в парламента, както се работеше досега, при празни зали, дълги командировки и разходване на средства. Тази практика трябва да се промени“.

Националистите от „Атака“ напуснаха срещата при президента в самото й начало след отказ консултациите да се излъчат пряко по медиите. Волен Сидеров видя ново задкулисие на президентската институция: 

„Те са се сговорили вече – ГЕРБ и Плевнелиев – парламентът да започне по-късно, заяви той. – Защо по-късно? Защото е необходимо време да се донагласи бъдещото правителство. Както и лидерът Борисов да получи инструкции откъдето трябва, той сега ще ходи в Брюксел на инструкции, ще получи и от американското посолство”.

Представителите на спечелилата изборите партия ГЕРБ и на ДПС не дадоха изявления във връзка със срещата при президента Плевнелиев.

Държавният глава приветства преговорите на ГЕРБ с парламентарно представените партии и отново увери, че президентската институция няма да работи по създаването на каквито и да било формати и коалиции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00