Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от осмото издание на фестивала „Изкуството на Барока”

Снимка: архив
За пореден път с настъпването на есента започна фестивалът, който ни кара да се обърнем към миналото – когато музиката е звучала в дворцови зали с великолепен интериор. Разбира се, става дума за „Изкуството на Барока”, чието осмо издание започна в началото на октомври с концерт, насочен към най-младата публика. Родители и деца се потопиха в клавирната магия на дуо Василий Илисавски и Галина Драганова.

В програмата на фестивала тази година освен концерти в духа на типичната барокова музика ще има и такива, които надхвърлят традиционната представа за епохата. Ето какво разказа артистичният директор Зефира Вълова: „Откриването за възрастни, или първата официална изява, ще бъде на 25 октомври в аулата на СУ „Св. Климент Охридски”. Заедно с моите колеги Линда Манчева и Явор Генов, които са едни от малкото специалисти в областта на старинната музика и чембалистката Марианна Хенриксон от Финландия, ще изпълним програма с цигулкови сонати от Йохан Себастиан Бах. Те са били композирани и изпълнявани в Дрезденския кралски двор. Освен това ща бъде представена музика от Верачини, Пизендел, Вивалди и други автори. Друг акцент от фестивала е свързан с една моя дългогодишна мечта – формирането на Бароков ансамбъл. Катализатор на реализацията на тази идея е пианистката Мария Русева. Тя ми сподели желанието си да представи една от светските кантати на Й. С. Бах – „Кантата за кафето”, която ще прозвучи на четвърти ноември с български солисти и инструментален ансамбъл. Няма да пропуснем да отбележим годишнината на може би най-прославения син на Йохан Себастиан Бах – Карл Филип Емануел с неговата „Симфония за струнни”.”

Публиката отново ще се наслади на ансамбъл „Лез Амбасадорс”, който неведнъж е гостувал на „Изкуството на Барока”. „Този път музикантите ще са в компанията на нова звезда от оперната сцена – контратенора Карло Вистоли. Той ще изпълни виртуозен репертоар, а посланиците на бароковата музика ще представят концерти и сонати. Трябва да отбележа, че тази година сме наблегнали на клавирния акцент във форума. Под названието „Клавириада” сме обединили шест концертни програми в три вечери. Ще предложим солидна клавирни доза творби – някои от тях са неизпълнявани, а други са добре познати. Концертите ще са на 28-и, 31-и октомври и първи ноември в Софийска градска художествена галерия. Само част от имената, които ще се изявят са Боян Воденичаров, младата клавирна звезда Олга Пашченко, Тодор Петров – един от малкото българи, които се занимават с изследователска дейност и са специалисти по старинни пиана. Музикантите ще свирят на автентични реплики на любимите инструменти на Бетовен, Лист и Шопен, изработени от американския майстор Пол Макналти.”

Естествено гвоздеят в програмата е оставен за финала – публиката ще стане свидетел на едно надсвирване между кавалджията Недялко Недялков и добре познатият на феновете на фестивала Ерик Босграаф. Зефира Вълова обяснява как й хрумва да събере на една сцена двамата музиканти:

„Едната причина е, че Недялко вече е участвал в подобни проекти с Джорди Савал, който е сред най-значимите фигури в сферата на старинната музика. Сега идва и другата – още при първото си посещение преди осем години в България, Ерик Босграаф се влюби в кавала и в нашия фолклор. Той отдавна мечтаеше да се срещне с български инструменталисти. Двамата вече са в контакт и обсъждат репертоара. С нетърпение очаквам да узная какво ще ни поднесат.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10