Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросителните пред новото управление продължават

БНР Новини
ГЕРБ достигна до съгласие за съвместно управление само с Патриотичния фронт след едноседмичните консултации с партиите, влизащи в следващия парламент.
Снимка: БГНЕС

Цяла седмица продължиха консултациите на спечелилата предсрочните избори на 5 октомври партия ГЕРБ с другите парламентарно представени политически сили за съставяне на правителство. Преговорният екип на ГЕРБ формулира 18 приоритета като база за съгласие с евентуалните си партньори.

Както се очакваше, консултациите между ГЕРБ и БСП приключиха без споразумение за коалиция. Очертаха се различия по почти всички конкретни политики. Все пак двете най-големи формации в парламента се обединиха около четири основни теми: продължаване на евроатлантическата ориентация на България, подобряване на бизнессредата, влизане в единния банков съюз и възстановяване на доверието на ЕК към България.

Ден преди да започнат преговорите с ГЕРБ, от централата на ДПС обявиха, че се отказват от участие във властта, но ще подкрепят безусловно правителство на малцинството на ГЕРБ. ДПС определи като безпринципна евентуална коалиция на ГЕРБ с Патриотичния фронт. След консултациите стана ясно, че по болшинството от приоритетите има съвпадение между вижданията на ГЕРБ и ДПС. Но от ГЕРБ прецениха, че не може да направи коалиция с движението, след 14 месеца протести срещу задкулисието, олицетворявано от Делян Пеевски и ДПС.

След близо седемчасови разговори между екипите на ГЕРБ и Реформаторския блок, преговорите за съставяне на коалиционно управление бяха временно прекъснати. Представителите на ГЕРБ посочиха две причини за това: липсата на юридически гаранции за стабилността на Реформаторския блок като политически субект и поставеното условие за недопускане на четири партии в бъдещото управление – БСП, ДПС, „Атака“ и „България без цензура”.

По време на консултациите между ГЕРБ и Патриотичния фронт бе постигнато съгласие за подписване на Общо споразумение за съвместно участие в управлението на страната на базата на конкретна програма.

Преговарящите екипи на ГЕРБ и „България без цензура” не постигнаха договореност за коалиция за съставяне на правителство, поради противоположни виждания на двете политически сили по определени въпроси. Като се очакваше, националистите от „Атака” не се явиха на преговорите, след като им бе отказано консултациите да се предават на живо от медиите.

Преговорните екипи на ГЕРБ и най-малката формация в парламента АБВ, установиха сходство по повечето преговорни точки, но се очертаха и непреодолими различия по данъчната система, развитието на ядрената енергетика и ролята на държавата в обществения живот.

Първият кръг консултации за съставяне на ново управление не донесе категоричен отговор за бъдещата конфигурация на властта. През тази седмица разговорите ще продължат. На консултации на експертно ниво ще бъдат поканени „Патриотичен фронт” и АБВ, а може би и БСП. Очаква се и нов кръг преговори с коалиция „Реформаторски блок”.

Днес ГЕРБ свиква широк национален форум с участието на представители на Изпълнителната комисия, кметове, председатели на общински съвети, избраните народни представители, евродепутатите от партията, за да обсъди следващите си стъпки. „Ще информираме колегите за това как са протекли дискусиите и с кои политически субекти имаме сходство по определени пунктове, но засега е рано да се говори за правителство”, заявиха от преговорния екип.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11