Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца в Операта – акценти от октомврийския музикален афиш

БНР Новини
Сцена от спектакъла „Бременските музиканти” в Софийската опера.
Снимка: Софийска опера

В света на децата музиката трябва да присъства от най-ранна възраст, защото е доказано, че играе важна роля за развитието им. Знаем това, но улисани в ежедневните си ангажименти пропускаме така важните първи години. Радостен факт е, че все повече творци и музикални педагози работят в тази посока и привличат малчуганите с подбрани за възрастта им творби. Афишът е пълен с предложения: от „Концерти на възглавници” през представления от цикъла „Фортисимо Фамилия” до детските оперни заглавия.

Госпожа Опера Снимка: marica.bgДецата в Пловдив имат нов приятел, който ги повежда и запознава с оперното и балетното изкуство – Госпожа Опера. Дамата посреща малките зрители в салона. Тя участва в действието на сцената и по колоритен и в същото време достъпен начин ги въвежда в сюжетната линия. Персонажът е част от образователната платформа „Госпожа Опера”, подкрепена от Регионалния инспекторат на образованието в Пловдив. За първи път той се появи за премиерата на операта за малките – „Хензел и Гретел” през декември 2013г. Приказните герои продължават да радват децата, представени от Госпожа Опера и през новия сезон. Спектаклите се играят в Дома на културата „Борис Христов” в Пловдив. Усмихната дама ще ги чака и на премиерата на балета „Лешникотрошачката” от Чайковски, който ще бъде поставен в дните около Коледа.

С детски представления започна новият сезон на Софийската опера. Големият интерес и липсата на билети месец напред накара ръководството на театъра да увеличи броя на „Концертите за бебоци”. Те започнаха през януари 2014г. и до днес са тотален хит. Творческият екип работи върху нови програми, като не забравя и порасналите малчугани. На 17 октомври в голямата зала бе премиерата на мюзикъла „Бременските музиканти” по музика на Александър Владигеров. Текстът на песните е на Димитър Димитров. Това е третата творба на композитора, която столичният театър поставя. Написана е през 1971г. и е издържана в духа на джаза. Юлия Кръстева, режисьор на спектакъла, разказва: Отиваме в друга атмосфера, защитена от музикалната драматургия. Запазена е класическата приказка с историята на четирите животни: магарето, петела, кучето и котарака. Различното е образът на кръчмарката, който композиторът добавя. Спектакълът е интересен и за родителите, защото с чувство за хумор Александър Владигеров е преплел в мюзикъла популярни музикални теми. Резултатът е една много забавна, вече музикална приказка. Поднесена с подходящите декори, костюми и танц, тя ще докосне съвременните деца.




Диригент на новата постановка в Софийската опера е Стефан Недялков. Според него „Бременските музиканти” е мост между съвременната музика, която младите хора слушат, и класическата. Първоначално за оркестъра на Софийската опера е било необичайно да изпълнява такава творба, защото тя е писана за бенд с контрабас и китара. Но музикантите се справят чудесно и искрено се забавляват на сцената – казва Стефан Недялков.

В театралната обстановка постановъчният екип е търсил игровите елементи на детския пъзел. В костюмите на разбойниците има препратки към филма „Карибски пирати”, а животинските облекла се доближават до визията на анимационните герои. Цялата пиеса е много раздвижена. Тя съчетава елементи и от балет, и мюзикъл – споделя Светлин Ивелинов, нейният хореограф. На основата на джаз танца той създава хореографията, пряко свързана с действията на героите. За добрия краен резултат принос има и декорът, великолепно замислен от Павлина Ойстерхус.

Аз имах късмета да работя и по трите произведения на Александър Владигеров, поставени в Софийската опера – казва тя. – За всеки художник е голямо щастие да живее в приказната естетика на музиката и на героите. За мен ключовата дума в трите постановки е „гората”. В „Червената шапчица”  имаше малка, съвсем конкретна гора. Преминахме през големия дънер, в който живееха седемте козлета и се развиваха историите с вълка. Сега в „Бременските музиканти” сценографията е динамична, без миг почивка във визията и отново е в гората. Започваме нашата история с един таблет. Малка лапичка решава да се спре на приказката, иконите изпадат на сцената и героите оживяват. „Пътят” бе в основата на моя проект. Това е вследствие на режисьорската идея за непрекъснатото лутане на героите из гората в търсене на спасението.

Детските заглавия от афиша на Националния музикален театър в София също привличат малки и големи. В момента се подготвя премиерата на мюзикъла „Котаракът Шарл” по мотиви от приказката на Шарл Перо и музика на Жул Леви. С нея на 23 октомври ще бъде открита новата сцена-фоайе в театъра.

А в Русе малките зрители се радват на балетния спектакъл „Звездният миг на малкия Стефчо или Карнавал на животните”, по музика на Камий Сен-Санс.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05