Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кларинетистът Росен Идеалов – „В изкуството няма второстепенни роли”

Снимка: личен архив

Творец, винаги стремящ се към перфекционизъм – такъв е уважаваният кларинетист и педагог Росен Идеалов. Съвсем спокойно може да се каже, че изкуството е в кръвта му. При това във всички свои измерения.

Малцина знаят, че небезизвестното име Идеал Петров е принадлежало на действителна личност – изтъкнат актьор и дядо на кларинетиста. Баща му се занимава с графика, живопис и карикатура – талант, който синът му наследява. Майката е отдадена на танцовото изкуство и макар тази дарба да не преминава директно при Росен Идеалов, пак остава в семейството. Музикантът се гордее със своя син, който носи неговото име и в момента е един от най-добрите танцьори на ирландски танци в България.

Росен Идеалов споделя кои са личностите, които са и продължават да допринасят за израстването му като изпълнител:
„Научих много от моя първи учител по кларинет. Той формира моята ценностна система на музикант – безкомпромисност в творческите търсения, стремеж към брилянтен инструментализъм и много ясна стилистика. Името му е Иван Германов. Естествено сред тези личности са проф. Сава Димитров, преподавателят ми по камерна музика проф. Костадин Чилев, който за съжаление вече не е между нас. Заобикаляха ме творци като Лазар Николов, Константин Илиев, Здравко Манолов…Имам дългогодишен контакт с Драгомир Йосифов, който написа огромен брой опуси за мен. Не мога да пропусна Георгита Бояджиева – свирим заедно вече 18 г., както и още редица музиканти, от които съм натрупал опит.”

Репертоарът на Росен Идеалов се простира от Бароковата епоха до съвременността. На въпроса какво поражда желанието му да изучава най-новата българска музика, той отговаря:

„В нея е заключен един различен свят. Тя позволява на изпълнителя да наблюдава процеса на създаване на произведението от началната идея до реализацията му на сцена за първи път. Всеки нов автор през последните шест-седем десетилетия търси свой собствен подход и стил. Изучавайки този тип музика, изпълнителят се докосва до познанието, кодирано в нотния текст, енергията скрита в интервалите и ритмичните формули.”

В края на октомври Росен Идеалов празнува своя личен празник, а 2014 за него преминава под знака на една не по-малко важна цифра в творческото му летоброене – 35 години на сцената. В тази връзка, той разказа за предстоящия си концерт и подбора на творбите, които ще звучат в зала „Биад“:

„Това е една специална зала, тъй като акустиката й е с по-малка реверберация. От пролетта там има роял марка „Бехщайн”, произведен в началото на миналия век. Собственост е на Камен Кенов, който работи в Швейцария и предоставя много инструменти на българските музиканти. Конструирах програмата си спрямо този роял. Той звучи, сякаш е правен през XIX в. – с много ярка, отчетлива артикулация и неголяма сила на звука. Затова избрах произведения от тази епоха. Ще направя премиера за България на една соната от Фердинанд Рийз, който е бил ученик на Бетовен. Авторът е представител на ранния романтизъм и не е известен в страната ни. Стилът му е повлиян от учителя му, както и от Менделсон и Вебер. В програмата съм включил и „Арпеджони соната” от Шуберт в моя обработка, която ще изпълня за първи път.”

Сред плановете на Росен Идеалов е концерт в Първо студио на БНР. Той ще представлява необичайна комбинация от инструменти – кларинет, виолончело и и цугтромбон. Програмата от съвременни произведения, в съчетание с ренесансови обработки за същия състав, е една често срещана практика в последните десетилетия при представянето на модерна музика. Според изпълнителят съпоставянето на творби от минали епохи с най-новите композиции, дава представа за художествената стойност на последните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София е домакин на нов фестивал на духовната хорова музика

Преди големия християнски празник Петдесетница, софийският храм "Света София - Премъдрост Божия" е домакин на първото издание на Фестивала на духовната хорова музика "Трисвятую песнь" в дните от 19 до 23 юни.  Организатори са Българският хоров съюз..

публикувано на 19.06.24 в 09:35

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05