Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското спа и балнео ноу-хау се радва на завиден успех

БНР Новини
Навсякъде се предлага невероятно разнообразие от масажи с различни съставки – като мед с портокал, български билки, течен шоколад и пр.

За разлика от собствениците на морските ни комплекси, които това лято не спряха да се жалват от отлив на клиенти, работещите в спа туризма определено нямат такива оплаквания. На нестихващ интерес се радват българските балнео и спа курорти, за които есента е сезонът на големия урожай. Тогава базите им посрещат най-много гости, нетърпеливи да се отърсят от натрупания стрес и от болежките си с помощта на различни процедури, програми, терапии и прочие здравословни грижи за тялото и душата, сред които и типични нашенски разработки.

Българите обичат да ходят „на спа” през есента и ранната пролет, когато не са изкушавани от море и знойни плажове. Чужденците пък разпускат целогодишно в балнео и спа центровете ни. Тук те получават перфектно обслужване по всички международни стандарти, но на далеч по-ниски цени. Руснаци, гърци, македонци, румънци и гости от Израел са сред най-верните почитатели на спа курортите ни. Предимството на България в това отношение е невероятното изобилие от минерални води, което я нарежда на второ място в Стария континент след Исландия. Да не говорим, че лечебните им свойства били високо ценени още от римляните, които предпочитали да строят градовете си именно край минералните ни извори. Затова и повечето ни балнео и спа курорти се намират близо до останки на крепости и терми от античността.

Българските спа хотели са разположени сред най-живописните кътчета на страната и предлагат изискан лукс сред запазената природа.

Но това, което привлича многобройната платежоспособна клиентела са чисто новите и лъскави спа хотели, предлагащи разточителен лукс и телесни удоволствия. Хисар, Кюстендил, Сандански, а напоследък и село Чифлик – това са все известни дестинации за здравословна почивка. „Обикалям най-реномираните спа центрове в света и се запознавам с последните тенденции в бранша, а после ги прилагам в моя хотел” – признава собственикът на едни от най-известните спа комплекси във Велинград. Преди няколко години, родопското градче бе обявено, напълно заслужено, за спа столицата на Балканите от Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Местните предприемачи обаче не лежат върху старите лаври, а работят усърдно за разширяване на бизнеса си, като постоянно модернизират базите и разнообразяват палитрата от услуги.

Задължителен атрибут на всеки спа център са вътрешните и външните басейни с топла изворна минерална вода.

А конкуренцията е безмилостна! Затова всеки гледа да предложи още по-голям лукс и нестандартни програми. И тъй като търсенето определя предлагането, и тук, подобно на други места у нас, се набляга върху типично българските продукти, които са предпочитани от чужденците.

„Всеки знае колко хубаво и богато на полезни съставки е българското кисело мляко. А при нас то е съчетано в различни процедури” – хвали се Нина Пехливанова – терапевт в местен спа хотел. „Това е хубава терапия, която изсветлява кожата и я хидратира и тонизира. Интерес има и към нашата терапия „Българска мечта”, която включва масаж с изсушени билки от Родопите – мащерка, лайка, жълт кантарион. Те са много ароматни и напоени с екстракт от розово масло. Ефектът е релаксиращ, тъй като самият им аромат действа много добре върху тонуса.”

Маслодайната роза Дамасцена, която у нас вирее единствено в прословутата Розова долина, се е превърнала в туристическо лого на България.

Едва ли има спа хотел в България, който да не предлага процедури на основата на прословутата българска маслодайна роза, утвърдила се като царица на родното ноу-хау в областта на спа и балнеологията. Димитър Пенев – масажист в един от спа хотелите в село Чифлик разказва:

„Обикновено доста популярна сред чужденците е българската роза. Прави се пилинг, маска на тяло, има специални ампули с етерично масло от нея. Розата е витаминозна, ароматизира, омекотява кожата. Много търсени са и поморийската ни кал и луга, известни с уникалните си лечебни свойства. Помагат на кожата, на ставите, на опорно-двигателния апарат.”

Напоследък хотелиери в бранша започнаха да наблягат и върху балнеологията и медицинския туризъм. Така, редом до спа центровете, наподобяващи ориенталски палати от 1001 нощ, се ширнаха балнеологични отделения с модерна медицинска апаратура и владеещи чужди езици лекарски екипи. Но и тук работещите в бранша проявяват завидно въображение и находчивост. Защото, заедно с традиционните балнео процедури с минерална вода, луга, кал и пр., се разработват нестандартни лечебни терапии.

Велинград е известен със своите великолепни спа хотели, които привличат заможна клиентела от цял свят.

Например „специалитетът” на един от най-реномираните спа хотели на град Сандански са програмите с природен торф, който оказвал вълшебно въздействие на опорно-двигателния апарат. В Хисар пък разчитат най-вече на дългогодишния си опит в балнеологията и на невероятното разнообразие от процедури, предлагани от местните лечебници и хотелски комплекси. Нищо чудно, че спа и балнео хотелите ни се радват на добра заетост, а през уикендите е трудно да откриеш свободни места и в най-скъпите от тях.

Местните хотелиери постоянно разнообразяват палитрата от спа услуги с идеята да спечелят и задържат платежоспособния клиент.

„Засега правим безуспешни опити да привлечем и гости от ЕС по линия на техните многобройни частни и държавни здравни каси” – обяснява Стефка Костова – управител на спа хотел във Велинград. Според нея и колегите й, родното спа е все още terra incognita за този платежоспособен туристически сегмент, а причината вероятно е в политическата и икономическата нестабилност, както и в слабата задгранична реклама на българския туризъм.

Снимки: Венета Николова

Материалът е изготвен със съдействието на проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” на МИЕ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10