Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за новия кабинет – между аритметиката и политиката

БНР Новини
Тома Биков и Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

Проведените миналата седмица консултации на спечелилата предсрочните избори на 5 октомври партия ГЕРБ с другите парламентарно представени политически сили за съставяне на правителство не донесоха категоричен отговор за бъдещата конфигурация на властта. Тази седмица предстоят срещи на ниво лидери с „Реформаторски блок”, „Патриотичен фронт”, БСП и АБВ.

Неочаквано във вторник вечерта, без да бъде официално обявена, се състоя среща на лидерите на ГЕРБ и „Реформаторски блок”. Резултатът е сближаване на позициите за подписване на коалиционно споразумение. Предполага се, че Патриотичният фронт ще бъде най-вероятният трети партньор в правителството, което по този начин ще разполага с мнозинство от 126 гласа. Ще се разчита на „ситуационна подкрепа” в парламента от БСП и АБВ, но това ще стане ясно от бъдещите консултации. Идеята е останалите парламентарни формации ДПС, „Атака” и „България без цензура” да бъдат изолирани от прокарваните решения в Народно събрание. Най-реалистичният вариант за създаване на правителство в рамките на този парламент е конфигурацията ГЕРБ, „Реформаторски блок” и „Патриотичен фронт”, каза в интервю за Радио България Тома Биков от Института за дясна политика.

„Това не означава, че този вариант ще се реализира, продължи той. – Проблемите са в нестабилността на едно такова управление. Ако подходим аритметически, това са 126 депутати. За нормалното функциониране на едно правителство са необходими поне 121 депутати. Като се има предвид, че „Патриотичен фронт” и „Реформаторски блок” са предизборни коалиции, освен това са немонолинти – в тях влизат много партии, това прави доста несигурна подкрепата на тези депутати, на които ще се крепи правителството. Аз нямам никакво съмнение, че едно правителство към този момент, независимо каква е коалицията, ще получи широка парламентарна подкрепа. Проблемът е, че когато започне самото управление, когато започнат да се внасят закони в НС от правителството, когато започнат да се решават тежки проблеми, тази подкрепа ще спадне много бързо. Моето мнение е, че ако ще има предсрочни избори, по-добре те да бъдат веднага – през януари- февруари, отколкото след година, когато страната ще бъде още по-нестабилна.”

„За мен целият този преговорен процес за съставяне на правителство представлява нещо доста фасадно, доста неискрено и неистинско. Не става ясно каква е степента на правомощията, които имат преговорните екипи, за да договорят позиция за съставяне на правителство”, е становището на политолога д-р Борис Попиванов – преподавател в СУ „Св.Климент Охридски”.

„В този смисъл събитията предстоят, продължи той. – Но още вечерта на изборния ден на 5 октомври, по време на своята импровизирана пресконференция, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде достатъчно ясно насоките, по които смята да се движи. Пряко участие на ДПС и БСП не вижда, защото партията няма да му позволи. Предложи на другите партии да си погледнат резултата и тогава да формират своите претенции. В този контекст заяви, че „най-страшният сценарий” е напълно възможен и той е нови предсрочни избори. Той е най-страшен не толкова за него, колкото за именно тези малки формации. Те не могат да бъдат сигурни, че ще повторят своя резултат при едни бъдещи избори в края на декември или началото на януари и че отново ще получат парламентарно представителство. Ако е вярна тази метафора за извиването на ръце, която се споменава от редиците на Реформаторския блок към ГЕРБ, то е вярно същото, че ГЕРБ може да извива ръцете на по-малките партии, като им казва, че е проблемно тяхното участие в един следващ парламент, за да имат каквито и да било претенции.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45