Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българското и датското прасе „засегнати” от санкциите

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Около 5 млн. евро са загубите на България досега от руските санкции. Те се увеличават всеки ден от нереализираното селскостопанско производство и спада на пазарните цени.

Само в едно от стопанствата на производители на праскови в Сливенска област 100 тона от неговата продукция беше дадена за храна на прасетата. Евросъюза обеща да компенсира загубите, но обезщетенията все още не са пристигнали. Те обаче няма да бъдат достатъчни за новата реколта, тъй като ще бъде изместена от плодове от Испания и Гърция, които са по-евтини заради по-големите европейски субсидии. Освен това са предназначени да поемат руския пазар. Българските производители ги очакват нови загуби, които ще вкарат цялото производство на плодове в дългосрочна криза.

Много по-тежко е положението с датското прасе, за разлика от българското, принудено да яде само праскови. Дания ще загуби, заради наложените от Русия забрана за внос на храни от Европейския съюз, четири милиарда датски крони (около 537 млн. евро). Загубите са с два пъти в повече от първоначалната оценка.

През последните няколко месеца изкупните цени на датското свинско се сринаха – съобщава в публикация Jyllands-Posten. Днес фермерите получават 9,4 крони (1,26 евро) на килограм месо срещу 11,9 крони (1,60 евро) преди година. В същото време потребителите са щастливи от намаляването на цената на най-популярния продукт в Дания. Според Департамента по статистика, износът на свинско месо за Русия през миналата година е донесъл печалба повече от два милиарда датски крони (около 268,5 млн. евро). Русия е петата голяма държава потребител на датско свинско.

От руската забраната за внос на храни от Европейския съюз ще пострада и Холандия, като щетите се очаква да възлязат първоначално на 300 милиона евро. Това е по данни на холандското Централно бюро по статистика, като общият размер на щетите може да достигне около 1,5 милиарда евро. По данни на бюрото, общата печалба от износ на селскостопански продукти за Русия е възлизала на повече от 500 милиона евро. От друга страна, в съобщение на холандското Бюро за статистика, в най-засегнатите сектори работят общо около пет хиляди души, чиято заетост вече е под въпрос.

От ембаргото, наложено от страна на руските власти по отношение на стоки от ЕС, сериозно е наранена и Латвия. Фермерите, специализирани в отглеждането на плодове и зеленчуци са принудени да ги раздават безплатно. Но тъй като пазарът е пренаситен, ще се наложи голямо количество от продукцията да бъде унищожено.

Още от категорията

Кристалина Георгиева отрече да е оказвала натиск в полза на Китай

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева отрече пред агенция “Ройтерс” твърденията, че е оказвала натиск върху служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е оглавявала СБ...

публикувано на 18.09.21 в 09:58

Бъдете финансово проактивни, не дръжте спестяванията си в дългосрочни влогове

Голяма част от сънародниците ни не знаят как да управляват своите финанси и предпочитат да „замразят“ спестяванията си в дългосрочни влогове за „черни дни“ на неизгодни лихви и дори на загуба. Анализатори обясняват ширещото се незнание сред..

публикувано на 15.09.21 в 11:36

Без адекватно финансиране поддържането на републиканската пътна мрежа е немислимо

На среща с представители на пътно-строителните фирми, които протестираха миналата седмица заради неизплатени заплати, президентът Румен Радев изтъкна необходимостта от прозрачно формиране на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“...

публикувано на 14.09.21 в 16:21