Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български гласове в Стокхолм

Концерт по повод 100-годишнината на Борис Христов и 100 години от установяване на дипломатически отношения между България и Швеция

Снимка: culture-mfa.bg

С тържествен концерт в Стокхолм бяха отбелязани две респектиращи годишнини – един век от от рождението на великия бас Борис Христов и точно толкова от установяване на дипломатически отношения между България и Швеция. В програмата взеха участие три талантливи българки – Вяра Тренда – мецосопран, Елмира Дърварова – цигулка и Антонина Бонева – пиано.  В „Концертхюсет” – една от най-големите и най-престижни зали в шведската столица нашите сънароднички бяха аплодирани от стотици меломани, дипломатически представители на страни от четири континента и гости на Стокхолм.

„В началото идеята беше за по-скромно отбелязване на празничните поводи. Но постепенно повярвахме, че ще превърнем този концерт в истинско събитие. Много сме горди, че успяхме” – казва Вяра Трендафилова, с артистично име Вяра Тренда. Артист на свободна практика, тя от години живее в Швеция. Основател е на шведското сдружение „Оперисимо интернешънъл”.

„Това сдружение основахме преди една година – продължава тя. – Представяме културни постижения от различни области. Една от основните ни цели е да популяризираме българската култура в Стокхолм и цяла Швеция. Тържественият концерт, за който разговаряме сега, също беше организиран от „Оперисимо“. Разбира се, заедно с Министерството на външните работи на България, посланика ни в Швеция г-н Светлан Стоев и неговият екип от нашето посолство. Единственият спонсор, който се отзова на нашата молба за помощ беше българска фармацевтична фирма, която не само ни подкрепи финансово, но и закупи билети за своите шведски представители. Много съм горда, че именно хора от българския бизнес спонсорираха този концерт. В програмата включихме произведения на Шопен, Чайковски, Маскани, Масне, Шпор и шведската композиторка Аманда Майер. Концертът продължи час и половина без пауза между изпълненията. Мислехме, че публиката няма да има толкова голямо търпение, но накрая имаше толкова аплодисменти… Тази зала е първата, към която се насочват туристите, ако искат да посетят културно събитие в Стокхолм. Така че, наред с официално поканените лица, много хора си бяха купили билети. Залата наистина беше препълнена. Щастливи сме от този успех и вече правим планове да изнесем същата програма в България.”

Ето и какво разказа Антонина Бонева, концертиращ артист и преподавател по пиано.

„От Стокхолм се завърнах истински щастлива. Всичко беше организирано толкова добре, получихме изключително внимание – нещо, което вдъхновява артиста да даде най-доброто от себе си. И мисля, че успяхме. Отзивите, които продължаваме да получаваме, го доказват. С огромен респект си спомням моята гримьорна в „Концертхюсет”, където имаше плакат на Лучано Павароти, както и на други изпълнители, които са имали концерти в престижната зала. Нека припомним, че там изнася концертите си Стокхолмската филхармония, както и всички големи имена от световния музикален елит. Аз открих концерта със солови пиеси. Публиката сякаш беше заредила атмосферата с невероятна енергия, която продължи да ни вдъхновява през цялото време. Заедно с Елмира Дърварова изпълнихме соната от Аманда Майер. Интересен факт е, че именно известната българска цигуларка (и първата жена-концертмайстор на Метрополитен) е открила тази соната, а осъщественият от нея запис на произведението в момента е в класацията за номинациите „Грами“. Това изпълнение предизвика огромен възторг сред шведската публика. В края на концерта трите изпълнихме песни от Луи Шпор за цигулка, пиано и глас. В края на концерта цялата зала ръкопляскаше, скандираше …Обсипаха ни с внимание, посланик Стоев и екипът му също получиха поздравления за прекрасната работа, която бяха свършили.  За нас е много важно, че с такова бляскаво събитие отбелязахме вековния юбилей на дипломатическите отношения между двете страни. А също – че отново припомнихме на публиката за големия оперен певец и артист Борис Христов.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15