Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред разплитане ли е казусът КТБ?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След почти четири мъчителни и болезнени месеца на неизвестност, спекулации и особен надзор от страна на БНБ над затворената Корпоративна търговска банка, най-после станаха известни резултатите от одита на търговската банка и те се оказаха близки до най-мрачните прогнози на експертите: над 2 млрд. евро дупка, т.е. 2 млрд. евро раздадени кредити без обезпечение и с твърде малка вероятност някога да бъдат върнати. И то на свързани със собственика на банката и без всякаква реална дейност фирми. Скандалните разкрития сочат също така, че банката има добри активи само за около 1 млрд. евро, но че едновременно с това дължи на клиенти и депозанти над 3 млрд. евро, което на практика означава, че в най-добрия случай спестителите и вложителите могат да си получат обратно от банката едва една трета от парите. Останалите 2 млрд. евро ще трябва да бъдат осигурени от Фонда за гарантиране на влоговете или от държавния бюджет, тъй като според закона всички депозити до 100 000 евро са гарантирани.

Като причини за катастрофата на КТБ одиторите посочват цял списък от нарушения на разпоредбите, изброяват многобройни недобри практики на ръководството на банката, някои от които с престъпен характер, поради което и случаят с КТБ ще бъде даден на прокуратурата.

Коментаторите обаче напомнят, че много от тези злоупотреби и опити за подаване на БНБ на невярна информация е можело и трябвало да бъдат своевременно открити и пресечени от всемогъщия банков надзор на централната банка ако си беше вършил работата както трябва. А съмнения, че не точно такава е била действителността се появиха още преди четири месеца, когато срещу шефа на Банков надзор в БНБ бяха взети мерки именно от прокуратурата и следствието и той престана да изпълнява задълженията си. Тогава в публичното пространство се появиха слухове, че той е бил свързан с проблемната банка и е направил доста неща за прикриването на нерегламентираните и противозаконни действия на нейното ръководство и преди всичко на основния й акционер Цветан Василев. Да припомним по този повод, че въпросният бизнесмен се изнесе по най-бързия начин от страната дни преди избухването на скандала и оттогава досега залива медиите и институциите с оправдания, обвинения в заговор и обещания, че скоро всичко ще се оправи, но не смее да се появи в София, въпреки че се издирва от Интерпол.

Още в началото на кризата с КТБ управителят на централната банка обяви, че случаят ще се решава в съответствие с българското законодателство. И досега на хартия изглежда, че спазва обещанието си. Въпреки многократните напомняния и предупреждения от страна на европейските институции, че казусът трябва да се решава в съответствие с европейското законодателство, което има приоритет над българското. Стигна се дотам, че ЕК започна наказателна процедура заради неспазването на разпоредбите на Европейския съюз, според които вложителите в банката трябваше много отдавна да са получили гарантираните си по закон влогове до 100 000 евро. Дори ултиматумът на европейския банков орган от тези дни, изискващ незабавно плащане на влоговете, не можа да даде кураж на БНБ за по-решителни действия и предприемането на мерки или за фалит, или за оздравяване на финансовата институция. Напротив, дори и след оповестяването на доклада на одиторите, централната банка заявява, че й трябва още информация и че ще прехвърли топката на новото Народно събрание още в първия ден на неговото конституиране. А това не дава особени надежди за скорошно решаване на скандалния случай и няма как да успокои ощетените и гневни вложители, които почти всеки ден на митинги все по-настойчиво си искат дължимите им пари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БНБ затяга контрола върху отпускането на ипотечни кредити

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) разпореди на банките в страната да прилагат минимален набор от 6 показателя за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити , обезпечени с жилищни недвижими..

публикувано на 21.05.24 в 08:46

Съвет за икономически анализи: Нужни са специфични регионални политики

Нужни са регионални политики за справяне с дисбалансите в нивата на заетост и икономическа активност в различните области на България, отчитащи спецификите на конкретните региони. Това е препоръката, на базата на изследване на Съвета за икономически анализи..

публикувано на 20.05.24 в 14:53
Владимир Малинов

Поскъпването на тока ще е около 10%, а не с първоначално поисканите 30%

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има, заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов. "Мисля, че увеличението може да е минимално в рамките на инфлационните процеси. Има механизми за постигане на по-ниска..

публикувано на 20.05.24 в 08:48